Informasjon om tørrgjær
Her har vi samlet en del teknisk informasjon fra de ulike leverandørene av tørrgjær. Informasjonen er sist sjekket og oppdatert medio desember 2017 til 31. januar 2018.
Oppdatering 21/2/18: Frementis har ila. siste 3 ukene oppdatert sine nettsider, url'er samt sidelayout og sidenummerering i Tips & Tricks heftet (selv om ny linken indikerer at denne er fra 2017/09). Disse endringene er nå oppdatert her. NB! Ingen endringer ift mengder, rehydrering, spesifikke produkt-beskrivelser ol.
juni 2018: Fermentis har nå gått ut med informasjon hvor de nå sier at direkte pitching av tørrgjæren rett i (avkjølt) vørter gir det samme resulatet som om den rehydreres først.
Det er opp til deg hvilke fremgangsmåte du foretrekker. Du kan lese mer her: https://fermentis.com/news-from-fermentis/technical-reviews/e2u-direct-pitching/
Merk at leverandørene har noe ulike måte å fremstille hvordan du beregner mengden gjær du trenger. Det er her regnet om til gram pr 25 liter, og notert hvordan OG og gjæringstemperatur påvirker beregningene.
Fermentis
Produkter: http://fermentis.com/fermentation-solutions/you-create-beer/
Tips & Tricks oversikt: http://fermentis.com/tips-n-tricks/for-you-brewers/
Tips & Tricks PDF direkte link: http://fermentis.com/wp-content/uploads/2017/09/Brochure_Tips_and_Tricks_GB_web_planche-bd.pdf
Rehydrering: Se hvert enkelt produktark, samt side 9 til 11 i oven nevnte guide (side 6 og 7 i forrige versjon av samme dokument).
Dokument "Make your choice": https://fermentis.com/wp-content/uploads/2018/02/ENGLISH_NEW_Make-a-choice_4p_sanstraits_BD.pdf
|
|
|
|
|
|
Anbefalt pr hektoliter |
Omregnet pr 25/l |
ALE-gjær |
Anbefalt tmp |
Attenuation |
Flocc. |
Alc.tol. |
gram/pk |
min. g/hl |
max. g/hl |
min. g/25l |
max. g/25l |
SafAle™ HA-18 |
25 - 35C |
97 % |
- |
18,0% ABV |
|
100 |
160 |
25,0 |
40,0 |
SafAle™ BE-134 |
18 - 28C |
90 % |
- |
ikke oppgitt |
11,5 |
50 |
80 |
12,5 |
20,0 |
SafAle™ S-04 |
15 - 20C |
75 % |
+ |
9,7% ABV |
11,5 |
50 |
80 |
12,5 |
20,0 |
SafAle™ US-05 |
18 - 28C |
81 % |
+ / - |
9,2% ABV |
11,5 |
50 |
80 |
12,5 |
20,0 |
SafAle™ T-58 |
15 - 20C |
70 % |
- |
9,5% ABV |
11,5 |
50 |
80 |
12,5 |
20,0 |
SafAle™ S-33 |
25 - 29C |
70 % |
- |
9,5% ABV |
11,5 |
50 |
80 |
12,5 |
20,0 |
SafAle™ WB-06 |
18 - 24C |
86 % |
- |
10,5% ABV |
11,5 |
50 |
80 |
12,5 |
20,0 |
SafAle™ K-97 |
15 - 20C |
81 % |
+ |
10,4% ABV |
11,5 |
50 |
80 |
12,5 |
20,0 |
SafAle™ BE-256 |
15 - 20C |
82 % |
+ |
11,0% ABV |
11,5 |
50 |
80 |
12,5 |
20,0 |
|
|
|
|
|
|
Anbefalt pr hektoliter |
Omregnet pr 25/l |
LAGER-gjær |
Anbefalt tmp |
Attenuation |
Flocc. |
Alc.tol. |
gram/pk |
min. g/hl |
max. g/hl |
min. g/25l |
max g/hl |
SafLager™ S-23 |
12 - 15C |
82 % |
+ |
10,6% ABV |
11,5 |
80 |
120 |
20,0 |
30,0 |
SafLager™ S-189 |
12 - 15C |
84 % |
+ |
10,6% ABV |
11,5 |
80 |
120 |
20,0 |
30,0 |
SafLager™ W-34/70 |
12 - 15C |
83 % |
+ |
10,5% ABV |
11,5 |
80 |
120 |
20,0 |
30,0 |
NB! Ved gjæring med lager-gjær mellom 9C og 12C er anbefalt mengde gjær 200 til 300 gram pr hektoliter
Lallemand
Produkter: http://www.lallemandbrewing.com/products/brewing-yeast/
Rehydrering: http://www.lallemandbrewing.com/wp-content/uploads/2017/09/Rehydration-Ales.pdf
Merk: I dokumentet om rehydrering omtales dette som avgjørende ("Crucial").
|
|
|
|
|
|
Anbefalt pr hektoliter |
Omregnet pr 25/l |
ALE-gjær |
Anbefalt tmp |
Attenuation |
Flocc. |
Alc.tol. |
gram/pk |
min. g/hl |
max. g/hl |
min. g/25l |
max. g/25l |
Abbaye Belgian Ale |
17 - 23C |
High |
Med/High |
14% ABV |
11.0 |
50 |
100 |
12.5 |
25,0 |
Belle Saison |
15 - 35C |
High |
Low |
15% ABV |
11.0 |
50 |
100 |
12.5 |
25,0 |
BRY-97 |
15 - 22C |
Med/High |
High |
13% ABV |
11.0 |
50 |
100 |
12.5 |
25,0 |
London ESB |
18 - 22C |
Medium |
Low |
12% ABV |
11.0 |
50 |
100 |
12.5 |
25,0 |
Munich Wheat beer |
17 - 22C |
Med/High |
Low |
12% ABV |
11.0 |
50 |
100 |
12.5 |
25,0 |
Munich Classic Wheat |
17 - 22C |
Med/High |
Low |
9% ABV |
11.0 |
50 |
100 |
12.5 |
25,0 |
Notingham |
10 - 22C |
High |
High |
14% ABV |
11.0 |
50 |
100 |
12.5 |
25,0 |
Windsor |
15 - 22C |
Medium |
Low |
9% ABV |
11.0 |
50 |
100 |
12.5 |
25,0 |
LalBrew New England |
15 - 22C |
Med/High |
Medium |
9% ABV |
11.0 |
100 |
100 |
25.0 |
25,0 |
|
|
|
|
|
|
Anbefalt pr hektoliter |
Omregnet pr 25/l |
LAGER-gjær |
Anbefalt tmp |
Attenuation |
Flocc. |
Alc.tol. |
gram/pk |
min. g/hl |
max. g/hl |
min. g/25l |
max. g/25l |
Diamond Lager |
10 - 15C |
High |
High |
13% ABV |
11,0 |
100 |
200 |
25,0 |
50,0 |
Mangrove Jack's
Produkter: https://mangrovejacks.com/collections/craft-series-yeasts
Dokumentasjon V5 (ref versjon oppgitt siste side): https://cdn.shopify.com/s/files/1/0195/8620/files/72539_V4_MJ_CS_Yeast_Bk_WEB_0cc63515-fd07-4f68-8d16-673b5fb84f75.pdf
Rehydrering: Se side 3 i dokument over. Rehydrering er fortsatt anbefalt, men ikke påkrevet.
|
|
|
|
|
|
|
|
Omregnet pr 25/l |
|
|
|
1=lav/5=høy |
|
OG =< 1.050 |
OG > 1.050 |
OG =< 1.050 |
OG > 1.050 |
ALE-gjær |
Anbefalt tmp |
Attenuation |
Flocc. |
Alc.tol. |
gram/pk |
Min g/23l |
Anb. g/23l |
Min g/25l |
Anb. g/25l |
M20 Bavarian Wheat |
18 - 30C |
70 - 75% |
2 |
ikke oppgitt |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M47 Belgian Abbey |
18 - 25C |
73 - 77% |
4 |
8% ABV |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M41 Belgian Ale |
18 - 28C |
82 - 88% |
3 |
ikke oppgitt |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M31 Belgian Tripel |
18 - 28C |
82 - 88% |
3 |
ikke oppgitt |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M21 Belgian Wit |
18 - 25C |
70 - 75% |
2 |
ikke oppgitt |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M15 Empire Ale |
18 - 22C |
70 - 75% |
4 |
ikke oppgitt |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M29 French Saison |
26 - 32C |
85 - 90% |
3 |
14% ABV |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M36 Liberty Bell Ale |
18 - 23C |
74 - 78% |
4 |
ikke oppgitt |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M42 New World Str. Ale |
16 - 22C |
77 - 82% |
5 |
ikke oppgitt |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M44 US West Coast |
18 - 23C |
77 - 85% |
4 |
ikke oppgitt |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M02 Cider |
12 - 28C |
95 - 100% |
5 |
12% ABV |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Omregnet pr 25/l |
|
|
|
|
|
|
Tmp > 14C |
Tmp =< 14C |
Tmp > 14C |
Tmp =< 14C |
LAGER-gjær |
Anbefalt tmp |
Attenuation |
Flocc. |
Alc.tol. |
gram/pk |
Min g/23l |
Anb. g/23l |
Min g/25l |
Anb. g/25l |
M76 Bavarian Lager |
8 - 14C |
75 - 80% |
3 |
ikke oppgitt |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M84 Bohemian Lager |
10 - 15C |
72 - 76% |
4 |
8% ABV |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
M54 Californian Lager |
18 - 20C |
77 - 82% |
4 |
8,5% ABV |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Omregnet pr 25/l |
|
|
|
|
|
|
OG =< 1.100 |
OG > 1.100 |
OG =< 1.100 |
OG > 1.100 |
MJØD-gjær |
Anbefalt tmp |
Attenuation |
Flocc. |
Alc.tol. |
gram/pk |
Min g/23l |
Anb. g/23l |
Min g/25l |
Anb. g/25l |
M05 Mead |
15 - 30C |
95 - 100% |
4 |
18% ABV |
10,0 |
10,0 |
20,0 |
10,9 |
21,7 |
I tillegg oppgir Mangrove Jack's følgende om gjærings- og modnings-tid:
|
Anbefalt gjærings-tid |
Anbefalt modnings-tid |
Ale |
1-2 uker |
2-3 uker |
Strong Ales |
2 uker |
2 uker, lengre hvis OG > 1.050 |
Lager |
ca 3 uker |
5-7 uker |
Bav. Wheat |
1-2 uker |
1-2 uker |
Cider |
1 uke |
1-2 uker |
Mead |
2-4 uker |
ikke nødv, men blir bedre med modning |