Informasjon om tørrgjær

Her har vi samlet en del teknisk informasjon fra de ulike leverandørene av tørrgjær. Informasjonen er sist sjekket og oppdatert medio desember 2017 til 31. januar 2018. 
Oppdatering 21/2/18: Frementis har ila. siste 3 ukene oppdatert sine nettsider, url'er samt sidelayout og sidenummerering i Tips & Tricks heftet (selv om ny linken indikerer at denne er fra 2017/09). Disse endringene er nå oppdatert her. NB! Ingen endringer ift mengder, rehydrering, spesifikke produkt-beskrivelser ol.

 

juni 2018: Fermentis har nå gått ut med informasjon hvor de nå sier at direkte pitching av tørrgjæren rett i (avkjølt) vørter gir det samme resulatet som om den rehydreres først. 

Det er opp til deg hvilke fremgangsmåte du foretrekker. Du kan lese mer her: https://fermentis.com/news-from-fermentis/technical-reviews/e2u-direct-pitching/ 

 

Merk at leverandørene har noe ulike måte å fremstille hvordan du beregner mengden gjær du trenger. Det er her regnet om til gram pr 25 liter, og notert hvordan OG og gjæringstemperatur påvirker beregningene.

 

Fermentis
Produkter: http://fermentis.com/fermentation-solutions/you-create-beer/
Tips & Tricks oversikt: http://fermentis.com/tips-n-tricks/for-you-brewers/
Tips & Tricks PDF direkte link: http://fermentis.com/wp-content/uploads/2017/09/Brochure_Tips_and_Tricks_GB_web_planche-bd.pdf
Rehydrering: Se hvert enkelt produktark, samt side 9 til 11 i oven nevnte guide (side 6 og 7 i forrige versjon av samme dokument).
Dokument "Make your choice": https://fermentis.com/wp-content/uploads/2018/02/ENGLISH_NEW_Make-a-choice_4p_sanstraits_BD.pdf

 

            Anbefalt pr hektoliter Omregnet pr 25/l
ALE-gjær Anbefalt tmp   Attenuation   Flocc.   Alc.tol.          gram/pk   min. g/hl   max. g/hl   min. g/25l   max. g/25l 
SafAle™ HA-18  25 - 35C 97 %   18,0% ABV   100  160  25,0  40,0 
SafAle™ BE-134          18 - 28C 90 % - ikke oppgitt 11,5 50 80 12,5 20,0
SafAle™ S-04 15 - 20C 75 % + 9,7% ABV 11,5 50 80 12,5 20,0
SafAle™ US-05 18 - 28C 81 % + / - 9,2% ABV 11,5 50 80 12,5 20,0
SafAle™ T-58 15 - 20C 70 % - 9,5% ABV 11,5 50 80 12,5 20,0
SafAle™ S-33 25 - 29C 70 % - 9,5% ABV 11,5 50 80 12,5 20,0
SafAle™ WB-06 18 - 24C 86 % - 10,5% ABV 11,5 50 80 12,5 20,0
SafAle™ K-97 15 - 20C 81 % + 10,4% ABV 11,5 50 80 12,5 20,0
SafAle™ BE-256 15 - 20C 82 % + 11,0% ABV  11,5 50 80 12,5 20,0

 

            Anbefalt pr hektoliter Omregnet pr 25/l
LAGER-gjær Anbefalt tmp   Attenuation   Flocc.   Alc.tol.         gram/pk   min. g/hl   max. g/hl   min. g/25l   max g/hl   
SafLager™ S-23 12 - 15C 82 % + 10,6% ABV 11,5 80 120 20,0 30,0
SafLager™ S-189 12 - 15C 84 % + 10,6% ABV 11,5 80 120 20,0 30,0
SafLager™ W-34/70    12 - 15C 83 % + 10,5% ABV  11,5 80 120 20,0 30,0

NB! Ved gjæring med lager-gjær mellom 9C og 12C er anbefalt mengde gjær 200 til 300 gram pr hektoliter

 

 

Lallemand
Produkter: http://www.lallemandbrewing.com/products/brewing-yeast/
Rehydrering: http://www.lallemandbrewing.com/wp-content/uploads/2017/09/Rehydration-Ales.pdf
Merk: I dokumentet om rehydrering omtales dette som avgjørende ("Crucial"). 

            Anbefalt pr hektoliter Omregnet pr 25/l
ALE-gjær Anbefalt tmp   Attenuation   Flocc. Alc.tol. gram/pk   min. g/hl   max. g/hl   min. g/25l   max. g/25l   
Abbaye Belgian Ale 17 - 23C High Med/High   14% ABV   11.0 50 100 12.5 25,0
Belle Saison 15 - 35C High Low 15% ABV  11.0 50 100 12.5 25,0
BRY-97 15 - 22C Med/High High 13% ABV  11.0 50 100 12.5 25,0
London ESB 18 - 22C Medium Low 12% ABV  11.0 50 100 12.5 25,0
Munich Wheat beer 17 - 22C Med/High Low 12% ABV  11.0 50 100 12.5 25,0
Munich Classic Wheat   17 - 22C Med/High Low 9% ABV  11.0 50 100 12.5 25,0
Notingham 10 - 22C High High 14% ABV  11.0 50 100 12.5 25,0
Windsor 15 - 22C Medium Low 9% ABV  11.0 50 100 12.5 25,0
LalBrew New England 15 - 22C Med/High Medium 9% ABV  11.0 100 100 25.0 25,0

 

            Anbefalt pr hektoliter Omregnet pr 25/l
LAGER-gjær Anbefalt tmp   Attenuation   Flocc.   Alc.tol. gram/pk   min. g/hl   max. g/hl   min. g/25l   max. g/25l  
Diamond Lager   10 - 15C High High 13% ABV   11,0 100 200 25,0 50,0

 


Mangrove Jack's
Produkter: https://mangrovejacks.com/collections/craft-series-yeasts
Dokumentasjon V5 (ref versjon oppgitt siste side): https://cdn.shopify.com/s/files/1/0195/8620/files/72539_V4_MJ_CS_Yeast_Bk_WEB_0cc63515-fd07-4f68-8d16-673b5fb84f75.pdf 
Rehydrering: Se side 3 i dokument over. Rehydrering er fortsatt anbefalt, men ikke påkrevet.  

                Omregnet pr 25/l
      1=lav/5=høy   OG =< 1.050   OG > 1.050   OG =< 1.050   OG > 1.050  
ALE-gjær Anbefalt tmp   Attenuation   Flocc.   Alc.tol. gram/pk   Min g/23l  Anb. g/23l Min g/25l Anb. g/25l
M20 Bavarian Wheat 18 - 30C 70 - 75% 2 ikke oppgitt   10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M47 Belgian Abbey 18 - 25C 73 - 77% 4 8% ABV 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M41 Belgian Ale 18 - 28C 82 - 88% 3 ikke oppgitt 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M31 Belgian Tripel 18 - 28C 82 - 88% 3 ikke oppgitt 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M21 Belgian Wit 18 - 25C 70 - 75% 2 ikke oppgitt 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M15 Empire Ale 18 - 22C 70 - 75% 4 ikke oppgitt 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M29 French Saison 26 - 32C 85 - 90% 3 14% ABV 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M36 Liberty Bell Ale 18 - 23C 74 - 78% 4 ikke oppgitt 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M42 New World Str. Ale   16 - 22C 77 - 82% 5 ikke oppgitt 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M44 US West Coast 18 - 23C 77 - 85% 4 ikke oppgitt 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M02 Cider 12 - 28C 95 - 100% 5 12% ABV 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7

 

                Omregnet pr 25/l
            Tmp > 14C   Tmp =< 14C   Tmp > 14C   Tmp =< 14C  
LAGER-gjær Anbefalt tmp   Attenuation   Flocc.   Alc.tol. gram/pk   Min g/23l  Anb. g/23l Min g/25l Anb. g/25l
M76 Bavarian Lager 8 - 14C 75 - 80% 3 ikke oppgitt   10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M84 Bohemian Lager 10 - 15C 72 - 76% 4 8% ABV 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M54 Californian Lager   18 - 20C 77 - 82% 4 8,5% ABV 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7

 

                Omregnet pr 25/l
            OG =< 1.100   OG > 1.100   OG =< 1.100   OG > 1.100  
MJØD-gjær   Anbefalt tmp   Attenuation   Flocc.   Alc.tol. gram/pk   Min g/23l  Anb. g/23l Min g/25l Anb. g/25l
M05 Mead 15 - 30C 95 - 100% 4 18% ABV   10,0  10,0 20,0 10,9 21,7

 

I tillegg oppgir Mangrove Jack's følgende om gjærings- og modnings-tid:

  Anbefalt gjærings-tid   Anbefalt modnings-tid
Ale 1-2 uker 2-3 uker
Strong Ales   2 uker 2 uker, lengre hvis OG > 1.050
Lager ca 3 uker 5-7 uker
Bav. Wheat 1-2 uker 1-2 uker
Cider 1 uke 1-2 uker
Mead 2-4 uker ikke nødv, men blir bedre med modning
Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.