Malt - ølets hovedingrediens

Malt er ølets hovedbestanddel og gir gjærbart sukker. Malt er korn som har blitt bløtlagt og som deretter begynnre å spire. Når spiren er ca like lang som selve kornet tørkes kornet og spiren fjernes. Som del av tørkingen kan maltet også bli varmebehandlet slik at ulike grader av farge og smaker fremkommer. Vi snakker ofte om karamell-, sjokolade- og kaffemalt. Ølets farge, karakter og smak er et resultat av ulik malt som blandes sammen under bryggeprosessen. Du kan lese litt mer om malt her

 

Humle - ølets krydder

I Norge oppfattes humle som oftes som ugress. Kommersiell dyrking forekommer i liten grad da solforholdene her i landet ikke er optimale. Vi må til varmere strøk, fra  syd i England, mellom-europa, USA, New Zealand, Australia og Sør-Afrika for å finne gode vekstforhold for humlen. Sol, varme og jordsmonn bidrar til utvikling av de oljefylte lupulin-kapslene, og det er denne olje vi ølbryggere er interessert i. Det finnes en rekke ulike humletyper, og disse bidrar med bitterhet og har ulike smaker og aromaer, som for eksempel citrus, harpiks og tropiske stenfruker som vi finner i typiske Amerikanske IPA'er, til mer nøytral smaker fra edelhumler, slik vi kjenner de i Tyske lager-øl. Variasjonen er stor, og det er mulig å brygge alt fra sSingel Hop øl (kun en humletype), til komplekse øl hvor flere humletyper er bladnet og tilsatt på ulike tidspuntker under bryggeprosessen.

 

Gjær - omdanner sukker til alkohol

Det er vanlig blant bryggere å si at bryggeren lager vørteren, mens det er gjæren som lager ølet. Og det stemmer i stor grad. Renhold (eller mangel på sådan), temperatur under mesking gir ulike sukkertyper og gjæringstemepratur er noen av de mange faktorene som spiller inn på slutt resultatet. Men ikke la deg skremme: du lager godt øl ved å la vørteren din gjære i vanlig romemperatur (rundt 20C). Vi som bryggere har en rekke ulike gjærstammer og typer vi kaln velge fra, og hvor gjæren kan være veldig spisset for å passe en spesiell øl-type, eller de kan være generalsiter som passer til en rekke ulike typer. Det finnes både tørr og fersk gjær. Tørrgjær er ofte det enkleste og rimeligste å bruke for mange hjemmebryggere, og brukes ofte også av komersielle bryggerier.

 

Tilsetninger - for å gi det lille ekstra

I følge den Tyske renhetsloven (av 1516) var det kun malt, humle og vann som kunne benyttes ved brygging av øl. I dag finnes det en rekke tilstninger som er utbredt, fra Belgisk candissukker, melkesukker og andre sukkertyper, til fruktpureer, kryddertilseninger, skall fra ulike typer appelsiner, lakrisrot, blomster, krydder, eikechips osv som hjemmebryggere kan tilsette ølet for å frembringe nye smaker. Forsøk gjerne noen espresso-shots i gjæringsdunken når du lager en stout.


Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.