spareribs spesial

De små ribsene som butikken ofte kaller spareribs, er egentlig baby back ribs. Disse inneholder mindre kjøtt og tas ut på øvre del av ribbeina på grisen. Skikkelige spareribs veier gjerne godt over 1 kg pr. «rack» er tykkere og inneholder mye mer kjøtt. Det er disse du vil ha når du skal lage ekte «American BBQ» spareribs.

Slik griller du spareribs

«The easy way»

Fjern membranen fra beinsiden av ribsene, hvis det ikke allerede er gjort hos slakter. (Se hvordan i denne videoen)
Dekk alle sider av spareribsene med rikelige mengder BBQ-rub.

Grill under lokk på indirekte varme (120 °C) Legg spareribsene på grillristen med bensiden ned og lukk lokket.
Fyll eplejuice eller øl på en sprayflaske og spray spareribsene godt hver time.

Etter 5 – 6 timer på grillen begynner de å bli gjennomstekte.
Ønsker du “sticky” spareribs kan du pensle med BBQ-saus når det er 20 – 30 minutter igjen av grilltiden.

..

TIPS!
Tannpirker testen: En enkel måte å sjekke om ribsene er ferdige er å ta en tannpirker og stikke mellom beina. 
Hvis den glir lett inn i kjøttet uten særlig motstand,  så er de klare til å spises. «dig in!»

 

 

 

BBQ spareribs - tips til oppsett av grill

Røyking/BBQ på Traeger pelletsgrill

Start opp Traeger´n , sett temperaturen og trykk «ignite». Vent 10-15 minutter til grillen er klar før du legger på kjøttet. Bruk gjerne en av oppskriftene du finner i Traeger appen. 

Røyking/BBQ på Kamado Grill

Ha kull i fireboxen og tenn på i midten. Legg på noen chunks med røykved og sett inn begge deflektorplatene (eller SloRoller), slik at du kun har indirekte varme.

Når du nærmer deg  100-120 grader, lukker du topp og bunnventilen nesten helt igjen og lar temperaturen stabilisere seg. Finjuster med toppventilen.

Røyking/BBQ på vanlig kullgrill

Sett opp grillen for 2-sone grilling (kull på en side, kjøtt på motsatt side).

Fordel gjerne 40/60 så du har mer indirekte plass å grille på . Tenn opp litt av kullet øverst, og legg på små chunks av røykved.

Plasser ut 2 aluminiums bakker med vann for tilføre fuktighet, disse vil også bidra til å holde stabil temperatur i grillen. Ha toppventilen ca. halvveis åpen mens du griller, og bruk bunnventilen til å justere temperaturen. (Metoden er hentet fra amazingribs.com)

Røyking/BBQ på gassgrill

Selv om gassgrillen ikke er optimal for langtidsgrilling og røyking, er det fullt mulig å lage både spareribs og brisket på den, så fremst den har lokk og flere brennere. En fin guide til hvordan du går frem, finner du her:
How to smoke on a gas grill
..
For å få røyk på gassgrill kan vi anbefale:
Røykerør fra A-Maze-N (kjøp her)