Et spennende tilskudd for enhver brygger som ønsker å prøve noe nytt i gjæringsprosessen av vin og øl, eller som en dekorativ fyllestasjon under arrangement eller lignende. Glimrende til sekundærgjæring og da spesielt i kategorien surøl.
Stativ, tappekran i tre, og en treplugg til hullet på toppen er inkludert i prisen.
Fatet er laget av eik, med 2cm tykke vegger.
Merk at et nytt eikefat vil gi mye smak på kort tid, og det er derfor anbefalt å starte med noen kraftige øl som Porter eller Stout, eller en kraftig vin.
Hull til kran: Ø 16mm
Første gangs bruk - trutning:
Før fatet kan brukes til lagring må det trutnes. Skyll først innsiden av fatet 2 til 3 ganger for å fjerne evt trespon. Fyll så fatet med lagringsløsning (se oppskrift under) i 3 til 5 dager. Dette vil gjøre at treverket trekker vann og utvider seg, slik at sprekker tettes. Merk at fatet vil lekke vann i denne perioden, så la det stå et sted med sluk i gulvet. Etterfyll med lagrinsløsning om nødvendig. Når fatet ikke lenger lekker kan du flytte det, men la fatet fortsatt være fylt i 3 til 7 dager til. Deretter kan du tømme og skylle fatet en siste gang, før du fyller det med øl, vin el.
Etter bruk - oppbevaring:
Eikefatet må etter første gangs bruk aldri lagres uten væske, da vil treverket fort begynne å mugne og fatet er ødelagt for bruk. Planlegg derfor å fylle det med noe nytt den dagen det skal tappes. Alternativt fylles fatet med ny lagringsløsning, se oppskrift under.
Oppskrift på lagringsløsning:
- Vann
- Sitronsyrepulver – 1 g pr. liter vann
- Campden (sulfitt) – 0,25 g pr. liter vann