Slik lager du juice og cider av egen frukt

Har du hagen full av frukt som ikke blir spist?
Du kan enkelt lage din egen juice av denne frukten, ved bruk av fruktkvern og fruktpresse.
Og har du juice kan du også lage nydelig cider. 

Ønsker du å lage cider av ekstraktsett finner du det her

Utstyr for å lage fruktjuice av egen frukt:

Fruktkvern:

Utstyr for å kverne frukten til en masse, før pressing. Det er viktig å få knust massen så godt som mulig før pressing, slik at utbytte blir høyest mulig.

Manuell kvern er det rimeligste alternativet, der du bruker en håndsveiv til å mate frukten gjennom kvernen. Det kan være lurt å kjøre massen gjennom kvernen 2 ganger slik at det blir skikkelig most. Et tips er å koble til en drill, for en bedre kverningsgrad.

Elektrisk kvern gir en høyere knusningsgrad. Det går raskere og er mindre krevende. Utbytte ditt vil øke ved bruk av elektrisk kvern.

 

 

 

 

Fruktpresse:

For å utvinne fruktsaft (most) fra fruktmassen. Jo bedre massen er knust, jo lettere er det å få presset ut saften. 

Manuell presse er det rimeligste alternativet, der du sveiver et lokk ned og presser massen sammen.

Hydropresse: Denne har en gummiballong i midten, som blir blåst opp ved bruk av vanntrykk. Våre hydropresser går opp til 3 bar. Disse er mindre krevende å bruke enn manuell presse og gir et vesentlig bedre utbytte.

 

Fremgangsmåte for å lage juice:

Kverning av frukten til en masse:

  • Rens eplene: fjern stilken og kutt frukten i biter slik at knivene i bunnen av fruktkvernen lettere får tak i frukten.
    Det er ikke nødvendig å skrelle frukten da fruktskallet gjerne setter god smak på juicen.
     
  • Plasser fruktkvernen over en bøtte. Kjør deretter fruktbitene gjennom fruktkvernen.

Pressing av fruktmassen, for å klemme ut saften:

  • Tøm fruktmassen oppi fruktpressen, legg på lokket til fruktpressen
  • Drei på håndtaket for å presse ut juicen i bunnen.
    Denne saften kan du nå drikke som den er, men den vil ha relativt kort holdbarhet.

Obs: En kurvpresse gir typisk et utbytte på 50 til 60%, dvs 10-12 liter most pr 20 kg frukt.

Etterbehandling av juicen:

Skallet på frukten vil som oftest være dekket av villgjær som finnes i luften over alt rundt oss. For å drepe villgjæren og for å unngå at juicen begynner å gjære anbefales det å varmebehandle (pasteurisere) juicen.

Pasteurisere juice med varmebehandling

  1. Varm opp juicen til 80-85 °C i 20 min før nedkjøling.
  2. Tapp gjerne på rene desinfiserte flasker 
    Nå har du din egen juice, klar til å drikke.

Pasteurisere juice med tilsettningsstoffer

  1. Tilsett Campdensulfitt ca 1g pr 10 liter.
  2. La dette virke ett døgn før man tilsetter gjær.

Tips:

Enkelte frukttyper, slik som epler vil være utsatt for oksidering og bli brun. Dette vil også skje med eplemosten/juicen. Enkelte benytter sitronsyre/sitron, men dette er ikke nok til å hindre juicen i å brunes. 

Du kan også tilsette Campdensulfitt pulver som inneholder antioksidanten kaliummerabisulfitt. Campden forhindrer både oksideringen og tar også livet av eventuell villgjær i juicen. Ønsker du være ekstra sikker blander du Campden 50/50 med kaliumsorbat (sorbistat).

NB: Om du skal lage cider, må du ikke tilsette kaliumsorbat på dette tidspunktet, siden det dreper gjæren.

Disse produktene finner du her: https://www.olbrygging.no/råvarer/tilsetninger/andre-tilsetninger

 

 

Lag tørr cider:

Når du nå har en pasteurisert fruktjuice har du grunnlaget for å lage din egen tørre cider.

Husk å desinfisere alt utstyr før bruk.

  1. Tøm fruktjuicen i gjæringskaret 
  2. Tilsett gjær
  3. La gjære i ca 3-6 uker (se gjæringstemperatur på utsiden av gjærpakken)
  4. Sjekk at gjæren er ferdig ved å måle at FG er stabil i 3 dager.
  5. Tapp cideren over på enten flasker eller fat

For kullsyre på flasker: tilsett 7-8g sukker pr liter
CO2 volum på fat: 3,4 Vol

Smakstestingen kan starte så snart cideren er ferdig karbonert, men den vil ha fordel av å stå noen måneder for å bli ordentlig god. Om du har tid og tålmodighet så bør du vente 12 måneder for å få det mest optimale resultatet. 

Utstyrspakke til flasking og desinfisering finner du her.

Lag søt cider:

Husk å desinfisere alt utstyr før bruk.

  1. Ta ut ca 20% av fruktjuicen. 
    Denne delen skal spares på og det er lurt å fryse den
  2. Tøm frukjuicen i gjæringskaret og tilsett dextrose (ca 1kg pr 15liter)
  3. Tilsett Cidergjær 
  4. La gjære i ca 3-6 uker (se gjæringstemperatur på utsiden av gjærpakken)
  5. Sjekk at gjæren er ferdig ved å måle at FG er stabil i 3 dager.
  6. Nå kan du smake til cideren med juicen som ble satt til side i steg 1. 
  7. Når du er fornøyd med cideren tilsettes gjærstopp campden og kaliumsorbat.

Siden gjæren er stoppet så må dette tvangskarboneres på fat for å få kullsyre. 

For en søtere cider på flaske: 

Husk å desinfisere alt utstyr før bruk.

  1. Tøm fruktjuicen i gjæringskaret 
  2. Tilsett gjær
  3. La gjære i ca 3-6 uker (se gjæringstemperatur på utsiden av gjærpakken)
  4. Sjekk at gjæren er ferdig ved å måle at FG er stabil i 3 dager.
  5. Bruk et ugjærbart sukker for å søte opp cideren med. Smak til ønsket sødme.
    feks Sorbitol eller sukrin
  6. Fyll cideren over på flasker og tilsett ca 8g pr liter sukker for kullsyre.