Slik lager du juice og cider av egen frukt

Har du hagen full av frukt som ikke blir spist?
Du kan enkelt lage din egen juice av denne frukten, ved bruk av fruktkvern og fruktpresse.
Og har du juice kan du også lage nydelig cider. 

Ønsker du å lage cider av ekstraktsett finner du det her

Utstyr for å lage fruktjuice av egen frukt:

Fruktkvern:

Utstyr for å kverne frukten til en masse, før pressing. Det er viktig å få knust massen så godt som mulig før pressing, slik at utbytte blir høyest mulig.

Manuell kvern er det rimeligste alternativet, der du bruker en håndsveiv til å mate frukten gjennom kvernen. Det kan være lurt å kjøre massen gjennom kvernen 2 ganger slik at det blir skikkelig most. Et tips er å koble til en drill, for en bedre kverningsgrad.

Elektrisk kvern gir en høyere knusningsgrad. Det går raskere og er mindre krevende. Utbytte ditt vil øke ved bruk av elektrisk kvern.

 

 

 

 

Fruktpresse:

For å utvinne fruktsaft (most) fra fruktmassen. Jo bedre massen er knust, jo lettere er det å få presset ut saften. 

Manuell presse er det rimeligste alternativet, der du sveiver et lokk ned og presser massen sammen.

Hydropresse: Denne har en gummiballong i midten, som blir blåst opp ved bruk av vanntrykk. Våre hydropresser går opp til 3 bar. Disse er mindre krevende å bruke enn manuell presse og gir et vesentlig bedre utbytte.

 

Fremgangsmåte for å lage juice:

Kverning av frukten til en masse:

Rens eplene, fjern stilken og kutt frukten i biter slik at knivene i bunnen av fruktkvernen lettere får tak i frukten. Det er ikke nødvendig å skrelle frukten da fruktskallet gjerne setter god smak på juicen.

Plasser fruktkvernen over en bøtte, et gjæringskar eller fruktpressen (med silposen i), kjør deretter fruktbitene gjennom fruktkvernen.

Pressing av fruktmassen, for å klemme ut saften:

Tøm fruktmassen oppi fruktpressen (med silposen i), legg på lokket til fruktpressen, drei på håndtaket for å presse fruktmassen sammen slik at juicen renner ut i bunnen. Denne saften kan du nå drikke som den er, men den vil ha relativt kort holdbarhet.

En kurvpresse gir typisk et utbytte på 50 til 60%, dvs 10-12 liter most pr 20 kg frukt.

Etterbehandling av juicen:

Skallet på frukten vil som oftest være dekket av villgjær som finnes i luften over alt rundt oss. For å drepe villgjæren og for å unngå at juicen begynner å gjære anbefales det å varmebehandle (pasteurisere) juicen. Varm opp juicen til 80-85 °C i 20 min før nedkjøling. Tapp gjerne på rene desinfiserte flasker, så har du din egen juice, klar til å drikke.

Alternativt kan man også bruke Campdensulfitt og la dette virke ett døgn før man tilsetter gjær. ca 1g pr 10 liter.

Gratulerer, du har nå laget din egen, nydelige fruktjuice!

Tips:

Enkelte frukttyper, slik som epler vil være utsatt for oksidering og bli brun. Dette vil også skje med eplemosten/juicen. Enkelte benytter sitronsyre/sitron, men dette er ikke nok til å hindre juicen i å brunes. 

Du kan også tilsette Campdensulfitt pulver som inneholder antioksidanten kaliummerabisulfitt. Campden forhindrer både oksideringen og tar også livet av eventuell villgjær i juicen. Ønsker du være ekstra sikker blander du Campden 50/50 med kaliumsorbat (sorbistat).

NB: Om du skal lage cider, må du ikke tilsette kaliumsorbat på dette tidspunktet.

Disse produktene finner du her: https://www.olbrygging.no/råvarer/tilsetninger/andre-tilsetninger

 

 

Fremgangsmåte for å lage tørr cider av juicen:

Når du nå har en pasteurisert fruktjuice har du grunnlaget for å lage din egen tørre cider.

NB! Det er viktig å desinfisere alt utstyr som nevnes under, for å unngå kontakt med villgjær. Benytt gjerne Star San, spray på, skyll eller bløtlegg før bruk.

Tilsett cidergjær og fruktjuicen i et gjæringskar. Legg på lokket/korken, og sett på en gjærlås.

La nå juicen stå å gjære romtemperatur. Anbefalt gjæringstid er 3 til 6 uker.

Når cideren er ferdig gjæret benytter du en flaskefyller og tapper over på flasker. For å få kullsyre på flaskene tilsetter du sukker (ca 7-8g pr liter) eller karboneringsdrops.
La de ferdige flaskene stå i romtemperatur i ca 14 dager, slik at det ekstra sukkeret omdannes til CO2. Deretter kan flaskene settes kjølig. Smakstestingen kan starte så snart cideren er ferdig karbonert, men den vil ha fordel av å stå noen måneder for å bli ordentlig god. Om du har tid (les tålmodighet) så bør du vente 12 måneder for å få det mest optimale resultatet. 

Utstyrspakke til flasking og desinfisering finner du her.

Hvordan lage en søtere cider:

Først så tas det ut ca 20% av den pasteuriserte fruktjuicen. Denne delen skal spares på for å søte opp juicen etter gjæringen er ferdig, og det anbefales å fryse den ned. 

NB! Det er viktig å desinfisere alt utstyr som nevnes under, for å unngå kontakt med villgjær. Benytt gjerne Star San eller lignende, spray på, skyll eller bløtlegg før bruk.
Fyll gjæringskaret med fruktjuicen og dextrose (for 25 liter ca 1kg). Dette er for å få opp OG (sukkerverdien) som vil øke alkohol og smak. 

Tilsett så cidergjæren

La dette gjære i 3-6 uker (følg med på aktiviteten i gjærlåsen). 
Når den er ferdig gjæret kan du smake til med de 20% som ble satt til siden, for å få den passe søt. 

Nå vil vi stoppe gjæringsprosessen og da tilsettes campden og kaliumsorbat. 
Siden vi har stoppet gjæringsprosessen så vil det ikke bli kullsyre i cideren ved å tilsette sukker eller karboneringsdrops, derfor må dette tvangskarboneres.

Startpakke for corneliusfat finner du her.