Baking med kveik

Skrevet av: Torbjørn Johan Berger

Tidligere forsøk: Med bærekraft (litt) i bakhodet har jeg har gjort flere forsøk på å bruke kornrestene i bakst uten spesielt hell, så sant jeg ikke brukte helt minimalt, type 5-10%. Restene fra en 30 liters batch vil da rekke til flere år med brødbaking eller en sterk økning i BMI på grunn av overdrevet inntak av brød :-)

Har også forsøkt å lage «sponplater», tenk produktet Fiberrik. Disse fikk jeg ikke sprø/tørre selv etter steking og påfølgende tørking på 80 grader i «timevis» og de smakte pinner, gress og høgg. Mulig kornrestene blir mer lettbakt dersom man kjører dem i en blender eller en kvern, men dette har jeg ikke forsøkt enda.

Nytt forsøk: Jeg har akkurat tappet en batch Gårds-øl som er gjæret med Kveik. Jeg tok vare på bunngjær til bruk i neste brygging og fikk samtidig en hyggelig ide om at denne suppa må kunne brukes til gjærbakst også! Kveik er jo ganske hissig, spiser alt og gjærer lynraskt så det tenkte jeg måtte gå bra!

Det første lille forsøket var en liten loff basert på speltmel.
Helt enkelt:
-Mel
-Vann
-Litt olivenolje
-1 spiseskje kveiksuppe. 

Pensler med olivenolje og hevet i en drøy time (opp til ca. 3x størrelse) på 40 grader i ovnen.

Så elting, lagt i formen, kjapp etterheving, ett lite dryss med rosmarin og flaksalt, stekes gylden (og kjernetemperatur ca. 95 grader)

Resultat: Luftig, litt «seigt» (tenk middelhavsbrød) med en bittebitteliten kledelig maltsmak.

Kortversjon: Man kan antakeligvis erstatte vanlig gjær med bunnhøstet Kveik i de fleste oppskrifter fra boller til kneip og grovbrød. Forbehold: Heving i 20 grader tar antakeligvis litt tid (har ikke forsøkt), heving på 40-50 grader tar en time eller to. Etterhevingen gikk raskt, type 15 minutter! Deig med mye grovheter i seg trenger nok, som alltid, lengere heving!

Neste prosjekt er Foccacia, kanskje med en dash Porter i deigen ☺