Fat og utstyr

Opplev de mange fordelene ved bruk av fat.
Her vil vi ta for oss de ulike løsningene, så du kan finne hva som passer ditt behov.

Hvilket fat skal jeg velge?

Det er mange forskjellige typer fat ute på markedet så det er ikke alltid selvsagt hvilket man bør gå for.

Bryggerifat/Fat med G-kobling

Dette fatet var det mest brukte fatet for noen år tilbake. Det har få pakninger som er tykke og holder lenge, stort stigrør og gjennomganger. Dette gjør at det er sjeldent lekkasje og går svært sjeldent tett i overgangene. Det er fortsatt bryggerier som bruker disse fatene og da er det fordelaktig å ha Fatkobling til dette fatet om man ikke lager ølet selv. Ulempene med dette fatet er at fatkoblingen er stor og klumpete. Åpningen er ikke så stor at du får armen nedi for å skure.
Disse fatene kommer i str:

Keykeg fat

Med et Keykeg fat så er ølet i en pose inni fatet, og trykket som tilføres da vil ikke komme i kontakt med ølet. Dette gjør at du ikke må ha CO2 for å få ut ølet. Vanligvis så er et fat en beholder med et stigrør ned i bunnen. Man tilfører trykk av CO2 inn i samme rom som ølet, slik at ølet kommer opp og ut. KeyKeg fat er engangsfat og er ikke godt egnet for hjemmebryggere. Dette er fat som bryggerier ofte bruker og selger ølet sitt på. Derfor kan det være praktisk å ha en fatkobling for Keykeg om du planlegger å kjøpe øl fra et bryggeri.

Corneliusfat

Corneliusfat er nå blitt det vanligste fatet blant hjemmebryggere. På grunn av sin lette form, enkle og store åpning og de små fatkoblingene, er dette blitt et populært fat.
Fatet kommer i str:

Tilbehør til fat

Hoveddelene som kreves når man går over til fat er:

Tappekran

Når man skal feste tappekranen så kan man velge mellom

  • Løs tappekran
  • Tappetårn
  • Veggmontert kran
Løs tappekran

For de som ikke har en egnet vegg eller benk til en tappekran, eller som ikke ønsker å ha dette, kan velge en løs kran som henger på fatet. Dette er også praktisk å ha om man ønsker å ta med seg fatet på tur og vil ha en enkel måte å tappe på.

Piknik-kran er en liten plastikk-kran som er liten og hendig.

Pluto Beer gun er en større håndholdt kran som er bedre å holde i og festes enklere på fatet.

Tappetårn

Tappetårnet står ofte på toppen av en benk med kjøleskap under eller direkte på kjøleskapet. Tårnet er skrudd fast i benken og kranene festes på siden av tårnet. På et vanlig standard tårn er det plass til 1-4 kraner. Tårnet kommer i enten rustfritt stål eller sort. Vi har ferdige løsninger på Series X kjøleskap med tappetårn.

Om du ønsker tilgang til flere øl på en gang så finnes også Modular serien der du kan legge til elementer og har ubegrenset med muligheter for hvor mange kraner du ønsker. Det har et røft utseende som mange også kan tenke seg, selv om man bare ønsker 1 kran. Det er selvfølgelig mulig.

Veggmontert kran

En veggmontert kran står vanligvis i veggen på et kjøleskap eller til et kjølerom. Om du ønsker en kran i veggen så må du ha en gjennomføring/shank som går gjennom veggen. Pass på at denne er lang nok slik at mutteren kan strammes. Et veggmontert dryppbrett under vil være praktisk å ha også.

Av tappekraner er det stort utvalg og muligheter. Vanlig standard tappekran er Nukatap i blankt utseende, røft utseende eller sort. Den blanke kommer også med skumkontroll om du ønsker det. Med skumkontroll har du mulighet til å justere skummet som kommer ut, enten om du ønsker litt mindre skum i glasset eller litt mer (Om ølet er overkarbonert så vil ikke denne kunne fjerne skummet for det).  Om man ønsker at kranen skal lukke seg når du ikke holder i den, så kan man montere Nukatap selvlukkende fjær, da risikerer du ikke at kranen kan stå åpen om noen tilfeldigvis kommer borti den, eller ikke stenger kranen skikkelig etter bruk.

Husk å velge det håndtaket som passer for deg.

Fatkobling

Til fat så trenger man passende fatkobling for å koble til slanger. Til corneliusfat trenger du ball lock koblinger. En for øl (sort) og en for CO2 (hvit). Disse finnes i forskjellige utgaver. De i plast er de rimeligste og fungerer veldig bra, men de har ikke tilbakeslagsventil og de er skråstilt. Om du ønsker en med tilbakeslagsventil og som er rettvinklet og kraftigere så kan du velge de i rustfritt.

Her kan man også velge å feste slanger direkte på ball lock med slangeniplene og bruke slangeklemme, eller så kan man velge ball lock koblinger med gjenger og skru på hurtigkoblinger. På denne måten er det enklere å ta av og på slangene. Hurtigkoblinger kan også brukes på enden for tappekranen og mot CO2-regulatoren.

Slanger

Til fat så trenger man èn ølslange pr fat. Her er det lurt å velge en så tynn slange som mulig. Dette hjelper for å få minst mulig skum ved tapping. Vi anbefaler EvaBarrier ID4*OD8. Om man velger en slange som er tykkere så vel det også hjelpe å ha lengre slange.

Man trenger også CO2 slange. Denne slangen skal gå fra CO2 regulatoren og til fatet. Det er ikke begrensning på slangestr, men det er enklere å håndtere en tynnere slange (det kan fort bli mye slanger med flere fat). Om du ønsker å bruke like hurtigkoblinger her som for øl, kan du bruke den samme slangen her. Om man ønsker å bruke samme regulator til flere fat, så kan man enkelt splitte slangen med et T-stykke. På denne måten tilfører du like mye CO2 til alle fatene som er koblet til. Ball lock koblingen lukkes når den er ikke koblet til, så om du ikke har fat på alle utgangene så går det helt fint.

Om du ønsker forskjellig trykk på fatene som er koblet til så kan man bruke en Inline regulator. Denne festes på slangen som du ønsker minst trykk på. Sett på så høyt trykk som skal på fatet med mest trykk og juster ned trykket på det andre fatet med Inline regulatoren.

For å splitte en CO2 slange kan man også bruke Manifold. Med denne kan du stenge av utganger som ikke brukes. Manifold kan skrus fast i veggen slik at det blir ryddigere om man har mange fat. Man har ikke mulighet til å sette forskjellige trykk med manifold, så Inline regulator kan man også bruke her.

Regulator

MK4 er en regulator med to store manometer. Denne er optimal for større CO2 flasker på 2kg eller større. Denne kobles rett på og trykket justeres med hjulet midt på. For å koble til mindre flasker så kjøpes Overgang mellom CO2 og regulator. Da vil Sodastream flasker også passe på denne.

Mini 360 regulator passer rett på Sodastream flasker eller 425g AGA flasker. Denne regulatoren har litt flere muligheter enn MK4, med at du kan bestemme hvor utgangen skal være. Enten på skrå nedover eller rett ut til siden (dette kommer an på ball lock koblingen. Du har også mulighet til å feste regulatoren rett på ball lock koblingen, eller om du vil videreføre CO2 med slange, da har du også mulighet til å splitte til flere fat. Det følger også med adapter for 16g patroner passer på. Veldig hendig å ta med på tur.

Mini regulator er den minste regulatoren og er beregnet for 16g patroner. Denne passer veldig fint på mini keg.

CO2-gun er en håndholdt CO2 regulator. Den har utslagsventil som slår ut på 1 bar som følger med, men det går an å kjøpe utslagsventiler på 2 og 5 bar også. Denne brukes ofte ved flushing av fat og FermZilla. Den passer rett på sodastream eller 425g CO2 patron, og kjører på trykk bare når du holder inne avtrekkeren.

CO2

Når man har øl på fat så er CO2 noe man bruker en del av. Man bruker det til:

  • Tvangskarbonering, som betyr å tilsette et høyt trykk på fatet med øl slik at ølet tar til seg CO2en og får kullsyre. For en vanlig Ale kan man sette på et trykk på 1 bar i en temperatur på 6°C, da vil det være passe karbonert etter ca 7 dager. Se kullsyretabellen for flere variasjoner.
  • Serveringstrykk er trykket som står kontinuerlig på fatet slik at det kommer øl ut av kranen uten at kullsyrenivået synker.
  • Lukket overføring er å tilsette trykk på beholderen eller fatet som ølet er på, for så å tvinge det over i en annen beholder eller fat. Dette blir ofte brukt for å fylle fatet etter at ølet er ferdig gjæret på en beholder som tåler trykk, som for eksempel FermZilla eller Kegmenter. Det blir også brukt for å flytte øl fra et større fat, over til et mindre.  
  • Vasking av fat. Man kan ta oppvaskbørsten og demontere hele fatet for å få alle delene rene. Eller så fyller du opp med rensemiddel og kjører det gjennom hele systemet med litt trykk. Det gjør alt så mye lettere. Les mer om vasking av tappesystem her
  • Gjæring under trykk. Når man gjærer under trykk bruker man en Blowtie for å ha jevnt trykk gjennom hele prosessen, så egentlig trenger vi ikke å tilsette trykk her, siden det dannes under gjæringsprosessen. Men om du er i tvil om hvilket trykk Blowtien står på, så kan det være greit å kjøre på trykk på beholderen og slik at du får stilt inn riktig trykk med en gang.

Kjøleskap

Man kan bruke vanlige kjøleskap til å ha fat i og evt borre hull i. Om du ønsker å borre hull i et kjøleskap,  for å montere tappekran eller tårn, må du være sikker på hvor kjøleslangene går slik at du ikke lager hull i dem, og ødelegge kjøleskapet.

Vi har Ferdige kjøleskap i forskjellige str.
Series X kjøleskap har hull i toppen og ferdige hull til å feste tappetårnet i. Det har stor innvendig plass, der man får plass til 4 corneliusfat. Innvendig går det en slange med kjøling som kan legges opp i tårnet slik at det holder ølslangene kalde. Det er et hull bak på kjøleskapet slik at CO2en kan stå på utsiden av skapet. Se her for ferdige løsninger på series X kjøleskap
Series X Plus er tilsvarende Series X, men har dobbelt så stor plass innvendig, og er rimeligere og mindre plasskrevende enn å kjøpe 2 stk Series X. Den har 2 hull i toppen og har plass til 8 stk corneliusfat. Plassen kan fordeles med både fat og flasker.

Med begge disse skapene følger det med en pen kant til å ha på toppen, dryppbrett og en brakett som kan festes bak på skapet som CO2en kan stå på.

Ekstra til fat

Når man har fått seg fat så er det stort sett ingen som angrer på det. Det er helt fantastisk å kunne ta seg et glass, uten å måtte skylle en flaske og sette den på et lagringssted for senere bruk. Du slipper å bruke lang tid på å sjekke om flaskene er rene nok, og så slipper du å desinfisere dem, fylle dem, ta i karboneringsdrops og kapsle dem. Du har tatt det rette valget og er godt fornøyd!

MEN så er det noen ting som er greit med flasker! For eksempel så kan man ta de med seg, gi de i gave, eller lage en julekalender. Fortvil ikke, det finnes løsninger på dette!

Når man ønsker å ta med seg øl på hytta, til naboen eller på fest så har du noen alternativer.
Mini Keg er en god løsning! Med mini keg overfører du ølet fra fatet ditt til mini kegen. Man kan tappe ølet i Kegen rett fra krana, men da er det sjanse for å miste litt kullsyre, det blir ofte mye skum og ølet må drikkes i løpet av 1-2 dager, siden det har blitt utsatt for oksygen. Her er lukket overføring den beste løsningen. Fordelen med Mini Keg kontra flasker så får man fylt mer øl i samme beholder og man slipper å ha flaskeytstyr i tillegg til fatutstyr. Det er stort utvalg av minikeg, og de fleste størrelsene er både i rustfritt og sort:

Når man ønsker å ha øl på flasker, så har du også mulighet til det.
Man kan også her tappe øl rett fra krana med en slange ned i flasken og så kapsle. Dette er en rask og enkel måte når man skal ha med seg øl og drikke samme kveld.

Om du ønsker å lage for eksempel en julekalender eller vil gi flasker i gave, må ølet holde seg godt over lengre tid, så da anbefaler vi å bruke en Beergun. Med en beergun så får du flushet (fylt flasken med CO2) før du fyller flasken forsiktig fra bunnen av. Da er det mindre sjanse for at ølet blir okidert og kullsyren holder seg bedre.

For å sikre seg enda bedre kan man bruke Mottrykksfyller. Med denne blir ikke ølet eksponert for oksygen og flasken fylles opp uten skum.  

Om man ønsker å heller fylle bokser så gjør du det på samme måte som med flasker.

 

Nå har vi gått gjennom det viktigste å vite om fat, og håper dette gav deg den informasjonen du var ute etter.
Ta gjerne kontakt med oss om det er noe mer du lurer på om fat så skal vi hjelpe deg.