Slik bør du rengjøre ølglassen dine

Øl er ømfintlig. Har du hatt ølglasset i oppvaskmaskinen sammen med fete middagstallerkner, eller enda verre, brukt glasset til melk, kan du regne med å drikke tam øl uten skum. Den mest grunnleggende feilen er at man bruker ølglasset til andre ting en øl. Ønsker du en skummende frisk øl hele glasset igjennom, må du ha egne ølglass.

Årsaken er fett.

Ølen reagerer med fett, og blir fortere dvask. Fett kan komme fra maten du spiser eller sitte igjen fra oppvasken. Glassvask kan påvirke ølets skum, som igjen kan påvirke smaken. Her får du noen tips om hvordan du holder ølglassene dine i best mulig stand. 

Dette BØR du gjøre: 

1. Krystallsoda: Tapp 8-12 liter varmt vann i en ren oppvaskkum og tilsett en god spiseskje krystallsoda som løser seg svært lett i vann. Vask så hvert enkelt glass med en skikkelig oppvaskbørste som du kun bruker til dette formålet. Vask over alle overflater, og gni grundig over glassenes øvre kant på både inn- og utsiden. Inntørket smuss trenger litt mer innsats. Vanligvis går det greit med å la glassene stå i oppvaskvannet noen minutter. Enda bedre er å skylle glassene for alle ølrester før de får muligheten til å tørke inn. Sett så glassene pent på benken og la de renne av seg. Når alle er vasket skyller du dem i rennende vann, og lar de så lufttørke. Om du må tørke, bruk en lofri klut og helst kun utenpå glassene. Krystallsoda er sterkt fettløsende, og så lenge glassene er normalt skitne, blir de gullende rene med 15-20 sekunders vask. Kjøp krystallsoda her. 

2. Bruk gummihansker: Det er ingen grunn til å avfette hendene mer enn nødvendig, og dessuten beskytter gummihanskene godt mot varmt vann. Hanskene kan du også bruke slik du ville brukt en oppvaskklut. Bruk gjerne hanskene helt frem til du har satt glassene på plass i skapet, så sikrer du deg at det er fri for fingeravtrykk.

Glassene bør etter lufttørring oppbevares opp-ned på en ren flate, med mindre du har et glasskap med dør som minimaliserer at det kommer smuss og fett til. En liten, praktisk øvelse: Finn et par like ølglass som har stått ubrukt på samme sted et par år eller lengre, vask det ene, se på forskjellen og bli skremt. Glassvask er nesten som sølvpuss, du trenger å gjøre det jevnlig, uansett om du bruker dem eller ikke. Ta gjerne med noen ekstra ubrukte ølglass hver gang du skal vaske skitne ølglass, så vasker du deg igjennom alle glassene over tid

Dette bør du IKKE gjøre:

1. Nei til Zalo: De fleste oppvaskmidler inneholder sulfo som etterlater et tynt lag med glansemiddel på glasset. Dette påvirker skummets holdbarhet og du ender med en tam øl. Så dersom du en sjelden gang vasker med Zalo-lignende midler, skyll med store mengder vann. Alle som har forsøkt å skylle tom en såpeflaske vet at det krever utallige skyllinger før det gradvis slutter å skumme. Siden ølskum drepes av såpe, og såpe er så vanskelig å skylle bort, så er det lurt å rett og slett vaske ølglassene sine uten såpe. …. Så enkelt.

2. Unngå oppvaskmaskin: Ja det er kjedelig, men unngå å sette ølglassene dine i oppvaskmaskin. Også her advares det mot skylle- og glansmidler. I tillegg vil fett fra melkeglass og fettede middagstallerkener påvirke ølglassene dine ved å legge et belegg av fett. Ved å unngå oppvaskmaskin slipper du også at vannet samler seg til dråper som klenger seg til glassene dine. Du kan også ende med et permanent tåkeaktig belegg utenpå glasset