Bak med mesk

Knekkebrød og brød med malt er en perfekt måte å minimere matavfall på.
I denne artikkelen får du oppskrift på å lage brød og knekkebrød av mesk.
Det er jo ingen vits å kaste det som kan spises.

Brød med mesk

Denne oppskriften gir 1 brød.  Du trenger:

  • 2,5 dl vørterøl
  • 5 dl utvasket mesk (ølkorn)
  • 1,5 dl grovt rugmel
  • 6 dl fullkorn hvetemel (eller siktet hvetemel om du ønsker et finere brød)
  • 2 ts honning
  • 1 ts salt
  • 1/2 pakke fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær

Varm vørterølet til 37 gr.C og rør ut gjæren. Bland inn  honning, salt og mel og sett til heving på et lunt sted i minimum en halv time. Slå deigen sammen og form den slik du vil ha brødet (rundt, avlangt eller i form).

Sett brødet til etterheving i nok en time. Stekes på 200C i ca 45 minutter. Avkjøles på rist under klede.

Dette blir et kraftig og smaksrikt mørkt brød som passer godt  til ost, feks blåskimmer og brie. Om du bruker siktet hvetemel istedenfor fullkorn hvetemel vil brødet bli litt lettere og luftigere. 

Velbekomme! 

Knekkebrød på mesk

Nok til 2 stekepanner med knekkebrød.

 

  • 4 dl mesk – jo mer malt sorter jo mer kompleks vil mesken være, og mer smakfull. Mesken bør være så tørr som mulig.
  • 3 dl sammalt hvete
  • 2 dl gresskarfrø
  • 1 dl solsikkefrø
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 1/2 ts salt
  • 1 ss havsalt
  • 7 dl vann

Bland alt det tørre i en bolle. Tilsett så væsken og bland til det er en tykk røre.

Røren spres så jevnt utover på bakepapir på 2 stekeplater. Det er viktig at den er jevnt fordelt, slik at alt knekkebrødene blir jevne og deilig sprø. Strø så havsaltet jevnt over.

Rut dem opp med en kniv eller en pizzaslicers, før de settes i en forvarmet ovn på 160 grader i 1 time og 20 minutter. Det er en fordel om det er en varmluftsovn, men vanlig stekeovn går også bra.

Om du steker begge platene samtidig, bør platene byttes halveis.

Avkjøles på rist før de brytes opp og legges i en tett pose eller boks for oppbevaring.