Rengjøring av bryggeutstyr

Det viktigste og mest vanlige tipset nye ølbryggere får, er god hygiene, -vær nøye med rengjøring! Dårlige sanitære forhold er den viktigste årsaken til mislykket ølbrygging. Vørteren har et gunstig miljø for å utvikle gjærcellenes viktige liv, men er også det perfekte vertskapet for bakteriekulturer med onde hensikter. I det øyeblikket et ølbrygg blir smittet kan du du betrakte det som ødelagt.

Vasking av utstyr:

Aller først ved rengjøring må vi lære oss hvordan man må rengjøre utstyret. Hver eneste del som skal i kontakt med brygget ditt må først vaskes grundig, og så må det brukes et syrebasert skyllemiddel.

Vasking:

Størknet skitt må nøye vaskes av alt utstyr før det brukes skyllemiddelø. Husk også at riper og ujevnheter i utstyret ditt er potensielle gjemmesteder for bakterier, så bytt ut ødelagt utstyr og sørg for ettersyn av utstyret ditt. Husk å skylle utstyret godt etter vasking. Gode rengjøringsprodukter til vasking er :

Chemclean er et fantastisk vaskemiddel og uunnværlig for alle bryggere! Dette er et alkalisk, ikke-kaustisk, miljøvennlig og brukervennlig rengjøringsmiddel benyttes tilsvarende kaustikksoda, for å rengjøre bryggeutstyr, flasker, gjæringskar osv.

Krystall soda: Brukes til alt utstyr som er av glass, plast og krystall. Perfekt til flaskevasking som jo kan være en møysommelig oppgave. Derfor anbefaler vi alltid å vaske ølflaskene så snart ølet er drukket så har du flaskene ganske klare til flaskedagen.

Kaustisk soda: er et effektivt rengjøringsmiddel til å rengjøre bryggeutstyr. Hvis noe er fastbrent vil det myknes med å la en blanding med kaustisk soda stå i over natten. OBS: Må ikke brukes på glass, aluminium, kobber, messing og edeltre.

Syrebasert skyllemiddel:

Gjøres som nevnt etter at alt utstyret er vasket helt rene for skitt, ølrester og annet. Her kan vi anbefale følgende produkter:

Chemsan: er et høytskummende syrebasert skyllemiddel som alle bryggere må ha tilgjengelig på bryggerommet sitt!
Chemsan er en blanding av fosforsyre, benzensulfonsyre og isopropanol, og fungerer ypperlig til rengjøring av bryggeutstyr før bruk ved gjæring, flasking, tapping og lignende.  Kan benyttes som det er, eller i en sprayflaske for lettere tilgjenglighet. 

Basis på bryggedagen:

Da vet du basisen i rengjøring og det kan være en god idé å gå gjennom prosessen på starten av bryggedagen din. Tenk på hva slags utstyr du skal bruke. Alt ifra gjæringskar til hydrometer. Husk at over tid oppstår riper som kan være bakteriesamlere i gjæringskar, det kan derfor være en god investering å bytte ut dette etter en tids bruk. Her kan du legge litt sport i det og lage deg en profesjonell liste, eller rett og slett desinfisere hver enkelt ting etter hvert som du brygger. Det kan jo dukke opp uventede ting som for eksempel en saks du skal åpne noen råvarer med.

Arbeidsflaten din er også viktig å ha vasket og desinfisert. Her legger du kanskje fra deg ulikt utstyr som røreskjeer, hevert, gjærlås osv. Så sørg for rene arbeidsflater. Husk også på at hendene dine tar på alt utstyret så kjøp inn engangshansker eller husk å desinfisere hendene dine også. Tenk også på hvordan du holder utstyret, for eksempel hold på slangen slik at fingrene dine ikke kommer i kontakt med brygget osv.

Mindre selvfølgeligheter: 

Sist vil vi anbefale at du tenker litt over vannet du vasker utstyret ditt med. Her i Norge er det ofte tipp topp med vann fra springen, men sørg for at du vet at dette vannet er rent. Og har du malt kornet ditt hjemme er det viktig å huske på at det må gjøres rent svært godt om du skal koke vørter i samme rom da kornstøv og fukt er en perfekt kombinasjon for uønskede bakterier. Om det er i samme rom så sørg for å vaske rommet grundig.

Se alt vårt rengjøringsutstyr her!