Vannjustering

Er det virkelig så vanskelig?

Mange hjemmebryggere er motvillige til å justere bryggevannet fordi det kan virke vanskelig og komplisert. Man tenker nok at det er en overhengende fare for å mislykkes og at mange timers arbeid kan gå i vasken, bokstavelig talt.
Denne frykten er relativt ubegrunnet og vi skal i denne artikkelen synliggjøre hvor enkelt det kan være. Hvis du har brygget noen batcher hjemmebrygg, er det ingen problem å ta skrittet videre. Vannjustering blir som prikken over «i’en» når man mestrer bryggekunsten og ølet blir bra.

7. Vannjusteringstabell

 

Vannjustering i Brewfather

For å legge til en vannprofil i Brewfather gå inn på Profiles -> Water -> Trykk på knappen ”+Add Profile”
Når vi har puttet inn verdiene fra Grimstads drikkevann, får vi en profil som ser ut som denne:

Deretter går vi over til oppskriftsmodulen, henter en oppskrift, ruller ned til Water og trykker på knappen ”CALC”

Når vi går inn i ”Edit water profile”-modulen, må du kontrollere at mengdene av vann er i orden med de forventede verdiene. Deretter under Source trykker du CHANGE for å velge drikkevannprofilen du nettopp har opprettet. 

Hopp over Target Profile hvis du ikke vil etterligne et bestemt vann. 

Under Style velger du en type som er nærmest stilen du vil etterligne. Når du har gjort et valg, vil du finne ut hvilke verdier du anbefales å være innenfor.

I denne veiledningen fokuserer vi på kalsiumsulfat og kalsiumklorid. I noen stiler kan det være aktuelt med Kalsiumkarbonat(CaCO3, Kalk), Magnesiumsulfat(MgSO4, Epson Salt) og for eksempel i Gose er det vanlig med natriumklorid (NaCl, bordsalt).

I eksemplet her er en vannprofil som fungerer bra for en NEIPA. Hvis du vil øke mykhet og fylde i munnfølelsen, kan du redusere mengden kalsiumsulfat og øke mengden kalsiumklorid, eventuelt droppe alt av kalsiumsulfat.

Om du opplever at verdien for kalsium blir for høy, kan du tilsette bordsalt som øker klorid uten å påvirke kalsium. Men ikke bruk for mye da dette kan gi saltsmak i ølet. Her er det snakk om smak og behag og ingen fasit, man må selv prøve seg frem.
 

Skru på valget for "Sparge" for å få opp mengder salter som kan tilsettes direkte i skyllevannet. Dette er for at ikke mengden skal bli for konsentrert i mesken.

For å justere pH skrur du på bryteren ved "Acid (Mash)", velg typen syre du har tilgjengelig og hvilken konsentrasjon denne har. Øk ”Amount” til "Mash pH" i overskriften er nede på ønsket pH. Sørg for at du allerede har angitt mengden salter, da disse også påvirker pH.

Det anbefales på det sterkeste å aktivere ”Acid (sparge)” som er skyllevannet. Det er kritisk å senke PH på skyllevannet for å unngå astrigens og taniner i ølet. Med litt melkesyre i skyllevannet er disse potensielle problemene borte.

Ikke glem å justere konsentrasjonen. Vår melkesyre er 80% og fosforsyre er 10%. Når du trykker på ”Save adjustments to recipe” vil mengden salter og syrer bli lagt til oppskriften.

Noen vil hevde at det er kritisk å bruke en pH-meter, men vi vil gjerne påstå at det går bra uansett. I dag er dagens bryggeprogrammer så bra at de oppgitte verdiene vil være gode nok til å bare kaste saltene oppi gryta og kjøre på.

I våre testbrygg har den faktiske verdien vært svært nær den teoretiske. Noen ganger litt over, noen ganger litt under.

Lykke til med vannjustering!

Meld deg på nyhetsbrev

Motta råd og tips, nyheter og gode tilbud!