Forskjellen på grillkull!

Grillkull kommer i mange størrelser og varianter og har mye å si for hvor vellykket grillingen blir. ”Billig kullet” som du ofte finner i dagligvarebutikken er lett å tenne opp, og fungerer greit til noen raske pølser og burgere. Til grilling av større stykningsdeler kommer imidlertid dette kullet til kort. Se hvorfor under. 

Informasjonen er hentet fra BBQ Shop

Forskjellen på et proft vs. et billig grillkull

Det er som regel to ting som skiller. Hvilke tresorter som er benyttet, og hvor rent kullet er. Dette igjen påvirker størrelse, hvor høy varme kullet kan avgi, hvor lenge det brenner samt hvor lite røyk og aske det avgir.

Stor forskjell: "billig kull" til venstre. Til høyre, Missing link 8 kg fra Sør Afrika.

Skikkelig grillkull betyr kontroll

Når du skal grille større stykker kjøtt og fisk er kontroll på temperaturen alfa og omega. Fordelen med et hardt kvalitets kull er at det krever svært lite oksygen for å brenne. Om du har en kullgrill med lokk og justerer trekken til et minimum er det mulig å holde stabil varme i 8-10 timer uten å etterfylle kull. Det gjør denne typen grillkull utmerket til både grilling og barbecue (low n’ slow grilling).

Skikkelig grillkull gir høyest varme

Får du ikke grillen varm nok? Det er ofte to årsaker til dette. Dårlig kull og/eller for liten mengde. For en god «sear» vil man gjerne ha temperaturen i grillen godt over 300 C, og dette er vanskelig å oppnå med små kullbiter fra «bensinstasjonen». Bytter du derimot «billig-kullet» med en pose hardt trekull av feks. eik eller hvit quebracho, skal du se det bli fart på sakene. Lag en god kullhaug og tenn på 2-3 steder nederst i haugen. Kjør full åpning på ventilene og se temperaturen skyte i været. Har du i tillegg en keramisk grill er det mulig å få temperaturer opp mot 500 C ved bruk av riktig grillkull.