Burnt Ends

I sommer hadde vi besøk av Brendan Lamb kjent fra BBQ miljøet i Texas. En av hans store spesialiteter er retten Burnt Ends, som er oppskårede store terninger av ribbe, som etter 4 timer på smokeren vendes i glaze og deretter brennes hardt i noen sekunder for å karamellisere bitene. Resultatet blir nærmest å regne som BBQ-konfekt! Det lages av pork belly, og er omtrent det samme kjøttstykke som vi i Norge lager tynnribbe av. Dette er et fettrikt kjøttstykke som er svært enkelt å få et bra resultat av i en BBQ smoker. Her forklarer vi hvordan du selv kan lage Burnt Ends!

Du trenger:


Glaze

Mengden glaze kommer an på hvor mye kjøtt du har og hvor sausete du ønsker at det skal være. 

Bruk ca 50/50 med saus og honning.

For eksempel:
2dl Meat Force One
2dl Honning


 

 

Fremgangsmåte:

  1. Klargjør tynnribben:
    1. Skjær vekk ribbeina på undersiden. 
    2. Snu tynnribben og skjær vekk skinnet og litt av fettet om den er veldig tykk
       
  2. Skjær kjøttet i strimler på ca 3 cm. 
     
  3. Smør et tynt lag med sennep på stykkene (slik at rubben fester seg godt)
     
  4. Krydre strimlene med et tynt lag med krydder/rub
     
  5. Legg strimlene inn i grillen/smokeren på 120°C, og la de ligge i ca 4 timer. Da vil de ha en kjernetemperatur på ca 85°C
     
  6. Bland sammen Meat force one og honning. Varm opp slik at den blir helt tyntflytende.
     
  7. Når kjøttet har riktig kjernetemperatur tar du det ut og deler det opp i terninger.
     
  8. Ha terningene i en ildfast form og hell glazen over.
     
  9. Vend terningene inn i glazen og ha over aluminiumsfolie.
     
  10. Sett fatet inn i ovnen igjen i ca 60 min på 130°C (Kjernetemperatur skal være mellom 93-95°C)
     
  11. Når kjernetemperaturen er nådd, vend glazen godt inn og så heller du av det overflødige. 
     
  12. Nå skal vi karamellisere kjøttet. For best show-effekt gjør du dette med en kraftig gassbrenner (se video under). Brenn godt over med flammen til du ser de blir gylne. 

    Har du ikke gassbrenner kan du sette de inn i stekovnen med grillelementene på. 
     
  13. Nå heller du over resten av glazen igjen.
     
  14. Server det enten som en smårett på tannpirker, eller som en hovedrett med en god brokkolisalat!

Om du brygger eget øl, så kan vi anbefale ølsettet Texas bock til denne retten!