Dyrke din egen humle?

Har du lyst å dyrke din egen humle? Dette er virkelig en perfekt måte å få sin helt unike vri over håndverksølet sitt.
Belønningen for å investere litt tid i å dyrke humle er stor, dette er en plante som er raus!

Humle er jo ølets krydder, og marekedet bugner over av ulike humlesorter. Humle gir en nydelig bitterhet til ølet når det får koke lenge, og smak og aroma når det tilsettes på slutten av koketiden. Det er en trend at man bruker mer og mer humle i ølet, og spesielt da som aroma, smak og tørrhumle.

4 steg til en vellykket avling:

Noen ønsker å dyrke sin egen humle og vi gir deg 4 steg til en vellykket avling. Visste du at det faktisk var pålagt å dyrke humle i Norge på 1400-tallet? Det måtte ryddes plass til og plantes ti humleplanter på alle gårder hvert eneste år. Etter hvert som bryggeriene ble etablert på 1800-tallet avtok også humledyrking og hjemmebrygging av øl. Men det er ikke uvanlig å finne viltvoksende humleplanter i hager selv om klimaet i Norge ikke er helt ideelt for dyrking av humle.
 

1. Kjøp rotstokk i Mars eller April:

For å dyrke egen humle må man kjøpe eller få en humpeplante/rot. Her anbefales det å skaffe en rotstokk (rhizom) av en kjent sort som for eksempel Fuggles, Saaz osv. Oppbevar rotstokken i kjøleskapet frem til du skal plante den.
 

2. Plant rotstokken ut så fort det ikke er frost i bakken.

Rotstokken bør plantes etter frosten har gått og senest i Mai. Jorden bør være luket fri for ugress og godt opparbeidet. For god og høy avling er det i tillegg viktig med rikelig sol, vann og gjødsel.

Dersom man planter like sorte humler anbefales 1 meters avstand mellom plantene mens det anbefales 1,5 meter avstand mellom forskjellige sorter. Grav hver rotstokk ned ca 15–30 cm. Når planten begynner å vokse kommer det flere skudd/stengler fra samme rotstokk. For å nytte planten best mulig anbefales det å skjære vekk en del av skuddene slik at man sitter igjen med 1-6 kraftige skudd per plante.
 

3. Vann plantene dine.

Etter planting er det viktig at plantene slår røtter, husk derfor å vanne nok for å få rotstokken til å feste røtter. Med en gang de første skuddene slår seg gjennom jorden (2-4 uker etter planting) vil det gå fort! Det er ikke uvanlig at humleplanten vokser 30 cm på en dag, og kan danne 5-6 meter lange ranker i løpet av én sesong.

4. Støtt rankene dine mens de vokser.

Disse rankene må støttes, og burde få klatre opp på snorer som er festet til stenger som igjen er festet til 4-5 meter lange stokker. Alternativt en mur, et gjerde, en spalier eller over en gammel trestokk. Planten vokser primært oppover, men kan danne sideskudd som vokser ut av hovedstammen og produserer blomster. Det viktige her er å binde opp disse sideskuddene og sikre at de ikke floker seg. I juli kan man skjære vekk sideskudd og blader fra den nederste delen av stammen, ca 1 meter, for å sikre god luft gjennomstrømming og hindre soppvekst. Fra august lar man de nye skuddene få vokse fritt. Dette er for å få bedre overvintring og større skudd neste år.

Dersom du hverken har grønne fingre eller en hageflekk hvor du kan dyrke din egen humle, kan du selvfølgelig også få kjøpt forskjellige humlepellets hos oss.