Allgrain eller ekstrakt?

Flasker eller fat?

Flere og flere kunne tenke seg å lage sitt eget øl, og lurer på om man skal lage øl av ekstrakt eller med allgrain. Begge deler har sine fordeler og ulemper, og de går vi igjennom her.

Allgrain - brygg med korn

Ved å brygge med allgrain (korn), har man full kontroll på hele prosessen ved å bruke ingrediensene: malt, humle og gjær. Her på Ølbrygging har vi laget egne allgrain kit med ferdige blandinger slik at du slipper å lage egne oppskrifter. I disse settene er det med ingredienser og oppskrift for 20-25 liter ferdig øl. Se her for alle Allgrain ølsett.

Vi har også et stort utvalg av ingredienser i løsvekt:

Malt

Malten bestemmer hvor mørkt eller lyst ølet skal være. Den kan blant annet gi brentsmak, karamellsmak, sjokoladesmak, rugsmak. Med maltblandingen har man også mulighet til å bestemme skumfasthet, fylde, kropp, sødme og alkoholstyrke.

Se hele malt-utvalget her

Humle

Humlen er ølets krydder og her har man mulighet til å velge bitterhet, smak og aroma. Forskjellig humletyper gir forskjellig smak, og når man tilsetter og hvilken mengde har mye å si for hvilken bitterhet og smak humlen vil gi. Her er det mye å velge mellom!

Se hele humle-utvalget her

Gjær

Gjæren bidrar til å gi riktig smak til den stilen som ønskes å lage. Belgisk karakter kommer fra belgisk gjær, Pils-smak kommer fra lagergjær og New England IPA lages best med en NEIPA-gjær osv. Gjæren trives best på spesielle temperaturer, noen liker lave og andre høye temperaturer. Les på pakken for å være sikker.

Se hele gjær-utvalget her

Les mer om bryggeprosessen her

Fordeler:

  • Du kan lage egne oppskrifter, og gjøre ølet til det du liker best
  • Flere muligheter til å påvirke smak
  • Ingredienser er rimeligere
  • Det er en spennende hobby
  • Du kan med stolthet si at du har lagd det helt selv

Ulemper:

  • Tar lengre å lage
  • Må investere i mer utstyr
  • Plasskrevende

Ekstraktsett

Med et ekstraktsett er det profesjonelle bryggere som har gjort hele denne jobben for deg. Her har noen valgt ut passende maltblanding, humle og gjær. De har mesket, skylt og kokt vørteren for deg. Ekstraktsettet er resultatet av dette, som er kokt ned til en sirup og skal bare blandes med vann i et gjæringskar og settes til gjæring. Resultatet på ekstrakt er derfor veldig bra! 

Når ekstraktsett blir kokt ned så mye, vil alle ekstrakt få en litt mørk farge. Dette kommer av at ølet blir litt karamellisert i nedkokingen, dette vil også gi en liten "ekstraktsmak" som ikke alle er kjempefan av.

Se utvalget på ekstraktsett her

Se hvordan man lager øl av ekstraktsett her:

Fordeler:

  • Raskt å sette (tar max 30 min)
  • Trenger lite utstyr
  • Stort utvalg

Ulemper:

  • Ingen mulighet til å lage egne oppskrifter
  • Ekstrakt kan gi en "ekstrakt-smak" 
  • Ekstraktsett er mer kostbart

Flasker eller fat?

Når ølet er ferdig gjæret så kan det tappes over på flasker eller fat.

Flasker

Øl bør stå i mørke flasker, siden det ikke tåler så godt sol og sterkt lys. Glass er også tettere enn plastflasker og kan brukes om og om igjen. Derfor er brune glassflasker å foretrekke.

Ølet tappes i flaskene som ønskes, og da tilsettes samtidig ekstra sukker for å lage CO2, slik at det blir kullsyre i ølet.

Fordeler:

  • Kan fordeles på forskjellige steder om du ikke har plass til alt på ett sted.
  • De er enkle å flytte på
  • Kan gis vekk i gave.

Ulemper:

  • Tar mye plass.
  • Alle flasker må vaskes/desinfiseres før bruk.
  • Tar lengre tid å tappe på flasker.

Her er en pakke med alt utstyr man trenger til flasking

Fat

Et fat trenger å stå kaldt, og trenger tappesystem. Med fat så kan man tilsette sukker for å lage CO2/kullsyre i ølet, men du kan også la fatet stå med CO2 trykk til det har ønsket kullsyre (Tvangskarbonering). Så kan du tappe øl i glass med en tappekran.

Fordeler:

  • Det går raskt å fylle opp et fat med ferdig øl.
  • Det er lettere å ha riktig mengde CO2 på ølet.
  • Ett fat på 19 liter erstatter 40 flasker.
  • Det er enklere å gjøre rent.
  • Server i forskjellige str glass.
  • Med riktig utstyr så kan du fylle flasker, med ferdig karbonert øl (uten bunnfall)

Ulemper:

  • Dyrere med fat og utstyr.
  • Fatet må kunne stå kjølig og i ro.
  • Må ha CO2 og kran for å drive ut ølet.

Her er en startpakke for fat