Brisket

Det er mye histore bak det å lage brisket! Brisket blir ofte tatt opp som noe av det vanskeligste å få bra til, men også noe av det beste man kan få servert! 
Her vil vi vise deg hvordan man lager en tradisjonell brisket slik det gjøres i Texas. Vi benytter her hovedsakelig salt og pepper til rub, men her kan man også bruke ferdige krydderblandinger/rubs som passer til oksekjøtt.
Om du følger denne oppskriften, skal det mye til for at brisketen din ikke blir bra!

Hva er brisket?

Brisket kommer fra okse og sitter på brystet av dyret. Dette er et stykke kjøtt som er egentlig rimelig og er vanskelig å få til bra på grunn av alt fettet. Men når det blir tilberedt riktig smaker det helt fantastisk. I USA og spesielt i Texas er BBQ og smoking stort og de ønsker kjøtt som har god marmorering som passer godt til dette. 

I Norge kan du få tak på fryst brisket fra USA som er avlet opp på mais. Denne er veldig fettrik, både på kantene og marmorering i kjøttet. Vi ønsker mye av fettet siden dette smelter og gir et utrolig saftig og godt kjøtt, men vi må ta vekk fettet som ikke smelter, og trimme ned resten for å få en pen overflate, for å få best mulig bark. 


Bark er overflaten på brisketen etter tilberedning. Det er om å gjøre å få en mørk og fin overflate.


Hvordan trimme brisket:

Det er lettest å trimme kjøttet når det er kaldt

  • Start med å legge fettsiden ned, slik at du får siden med minst fett på oppover.
    • Skjær av så mye fettet du klarer uten å ta noe av kjøttet vekk.
    • På sidene ligger det tykke lag med hardt fett. Skjær vekk litt og litt slik av du ikke tar noe av kjøttet.
  • Snu kjøttet 
    • Skjær av så mye du klarer av det tykke fettet på sidene.
    • Mellom den tynne og tykke delen av kjøttet er det et søkk med mye fett som er lurt å få vekk.
    • Nå kan du prøve å overflaten så jevn som mulig, ved å trimme fette av overflaten. Her er det ikke kritisk å få vekk alt, så her kan man bruke så lite/lang tid man ønsker for å få den så pen som mulig.
  • Om kjøttet har små kjøttdeler som stikker ut så kan de skjæres vekk. De vil bli tørre og ikke smake så godt. Kan brukes i gryterett eller kvernes opp til kjøttdeig. 

Se film av hvordan man trimmer brisket her