Lag vin av ekstraktsett

Har du tenkt på å prøve å lage vin selv?
Det er ikke vanskelig å få til en god vin med ekstraktsettene fra WinExpert. De har et veldig stort utvalg, og stor variasjon av vinsett som tar kun 4 uker å lage. Det er også vinsett som er mer kompleke og med høy kvalitet som tar ca 8 uker å lage. Så det er stor sjangse for å finne en type du liker. 

Se det store utvalget av vinsett fra WinExpert her

Utstyr som trengs:

  1. 2 stk gjæringskar, med gjærlås og pakning
  2. Hevert
  3. Røreskje
  4. Hydrometer og målesylinder
  5. Vintyv
  6. Desinfiseringsmiddel
Generell informasjon
  • Vær nøye med rengjøring! Alt av utstyr må desinfiseres før bruk (gjæringskar, røreskje, hevert, flasker etc)
  • Når du sjekker SG i steg 1, pass på at alle ingrediensene er godt rørt sammen, slik at du får en presis måling. 

Instruksjoner:
4-8 ukers vin ekstraktsett

Steg 1               Dag 1 - Hovedfermentering

  1. Rengjør og desinfiser utstyret som skal brukes. Vinsettet skal være romtemperert ved bruk.

  2. Hell 2 liter varmt vann i bunnen av gjæringskaret du skal bruke og rør inn Bentonite. Rør godt om. Det er normalt for Bentonite å ikke løse seg helt opp i vann.

  3. Om settet ditt inneholder to poser med ekstrakt, bruk den største nå. Den minste posen skal brukes i et senere steg. Hell konsentratet i gjæringskaret. Ha litt vann i posen for å få restene ut og hell dette også i gjæringskaret.

  4. Fyll på med vann i gjæringskaret opp til 23 liter totalt.

  5. Om settet ditt inneholder eikechips (Oak Chips) eller kornet eik (Granular Oak), rør det inn nå. Om settet inneholder Eiketerninger (Oak Cubes) skal de tilsettes i et senere steg.

  6. Rør godt om. Bruk et hydrometer for å måle Dag 1 S.G. (se skjema Specific Gravity (S.G.) by stage). pass på at alle ingrediensene er godt rørt sammen, slik at du får en presis måling. 

  7. Dryss tørrgjæren (Dry Yeast) i gjæringskaret (om pakken inneholder to pakker gjær, tilsett begge nå).

  8. Sett på lokket og benytt gjærlåsen.

  9. Gjæringstemperaturen bør være mellom 20-25°C.

Steg 2               Dag 14 - Stabilisering og dekarbonering

  1. Se vedlagt skjema for forventet SG måling dag 14. Mål med et hydrometer. Dersom SG ikke er nådd, la det stå 48 timer, deretter ta en ny måling. Om SG er oppnådd skriv ned tallet.

  2. Stikk om vinen til et nytt gjæringskar slik at bunnfallet blir liggende igjen. Pass på at alt utstyret er desinfisert.

  3. Tilsett posen med Potassium Metabisulphite/Potassium Sorbate Package direkte i gjæringskaret med vin.

  4. Rør godt i vinen med en sterilisert røreskje. Rør i vinen kraftig i en retning før du bytter retning periodisk i 10 minutter.

    1. Hvordan sjekke at vinen er dekarbonert:

      • Smak på vinen. Om vinen stikker litt på tungen, bør du gjenta dekarbonerings-steget. Husk at i dette steget vil ikke vinen smake slik den skal og vil smake annerledes enn ved flasking. 
      • Fyll en liten beholder halvfull med dekarbonert vin og rist kraftig mens du holder hånden over åpningen. Om det kommer et stort pop når du tar vekk hånden  må du gjenta dekarbonerings-trinnet. Om det kun er et lite pop er vinen ferdig dekarbonert. 
  5. Rør inn Kieselsol. Om settet inneholder 2 poser, tilsett den ene nå. Den andre posen skal tilsettes i et senere steg.

  6. Sett på lokk og gjærlås på gjæringskaret, og la det stå i 24 timer.

Steg 3               Dag 15 - Klarning

  1. Rør inn pakken med Reserve(s) i gjæringskaret, om det følger med.

  2. Rør inn Chitosan(s)

  3. Om settet ditt inneholder en 2. pakke med Kieselsol, rør den inn en time etter at du har tilsatt Chitosan.

  4. Om settet ditt inneholder Eike terninger (Oak Cubes), rør dem inn nå.

  5. Bytt ut gjærlåsen og la vinen stå varmt (20-25°C), et fredelig område uten direkte varme og lys.

  6. Etter 5 dager, vri gjæringskaret raskt (uten å løfte det) slik at sedimentene som har festet seg i veggen vil falle.

  7. Fortsett klaringsprosessen i forhold til skjemaet (Clearing timetable) som følger med.

Steg 4                Dag 26-54 - Siste finish

  1. Vinen skal ikke være grumsete, men helt klar. Om den fortsatt ikke er klar, la den stå i 7-14 dager til.
  2. Stikk igjen om vinen til et nytt gjæringskar sammen med eiketerningene. Pass på at alt utstyret er desinfisert. Sett på gjærlås.
  3. La vinen stå urørt i minimum 2 dager.

Valgfrie steg:

  • Om vinen skal stå lengre enn 3 måneder tilsett 1,5g av Potassium metabisulphite på dette tidspunktet. Dette er for at vinen skal beholde smak og farge.

  • Om du filtrerer vinen, gjør det i dette steget. ALDRI FILTRER TÅKETE VIN.

Utstyr til flasking:

  • 30 stk Vinflasker

  • kork

  • Korkpåsetter

  • Flaskefyller

Eller vinposer:

  • 8 stk 3 liters bag in box

Steg 5                Flasking (kun helt klar vin)

  1. Forsiktig tilsett vin på desinfiserte flasker eller poser.

  2. Kork flaskene og la de stå i oppreist posisjon i 3-5 dager slik at korken kan ekspandere. Lagre flaskene i liggende posisjon for å holde korken fuktig. Lagre vinen på 11°C - 18°C. 

Last veiedningen ned i PDF format på enten Norsk eller på Engelsk her.