Lukk

Lagre handlekurv til epost

Legg inn epostadressen din i feltet under så sender vi deg en epost med informasjon om handlekurvens innhold samt en link til butikken som lar deg fullføre kjøpet f.eks. fra en PC hjemme eller på hytta.

Handlekurv


Handlekurven er tom

Vi anbefaler


Sum total

0,-

Blogg

30.01.2018

Informasjon om tørrgjær

Her har vi samlet en del teknisk informasjon fra de ulike leverandørene av tørrgjær. Informasjonen er sist sjekket og oppdatert medio desember 2017.

Merk at leverandørene har noe ulike måte å fremstille hvordan du beregner mengden gjær du trenger. Det er her regnet om til gram pr 25 liter, og notert hvordan OG og gjæringstemperatur påvirker beregningene.

Fermentis
Produkter: http://www.fermentis.com/brewing/homebrewing/product-range/
Tips & Tricks: http://www.fermentis.com/brewing/craftbrewing/tips-tricks/
Rehydrering: Se side 6 og 7 i oven nevnte guide 

            Anbefalt pr hektoliter Omregnet pr 25/l
ALE-gjær Anbefalt tmp Attenuation Flocc. Alc.tol. gram/pk min. g/hl max. g/hl min. g/25l max. g/25l 
SafAle™ BE-134 18 - 28C 90 % - ikke oppgitt 11,5 50 80 12,5 20,0
SafAle™ S-04 15 - 20C 75 % + 9,7% ABV 11,5 50 80 12,5 20,0
SafAle™ US-05 18 - 28C 81 % + / - 9,2% ABV 11,5 50 80 12,5 20,0
SafAle™ T-58 15 - 20C 70 % - 9,5% ABV 11,5 50 80 12,5 20,0
SafAle™ S-33 25 - 29C 70 % - 9,5% ABV 11,5 50 80 12,5  20,0
SafAle™ WB-06 18 - 24C 86 % - 10,5% ABV 11,5 50 80 12,5 20,0
SafAle™ K-97 15 - 20C 81 % + 10,4% ABV 11,5 50 80 12,5 20,0
SafAle™ BE-256 15 - 20C 82 % + 11,0% ABV  11,5 50 80 12,5 20,0

 

            Anbefalt pr hektoliter Omregnet pr 25/l
LAGER-gjær Anbefalt tmp Attenuation Flocc. Alc.tol. gram/pk min. g/hl max. g/hl min. g/25l max g/hl 
SafLager™ S-23 12 - 15C 82 % + 10,6% ABV 11,5 80 120 20,0 30,0
SafLager™ S-189 12 - 15C 84 % + 10,6% ABV 11,5 80 120 20,0 30,0
SafLager™ W-34/70 12 - 15C 83 % + 10,5% ABV  11,5 80 120 20,0 30,0

NB! Ved gjæring med lager-gjær mellom 9C og 12C er anbefalt mengde gjær 200 til 200 gram pr hektoliter

 

Lallemand
Produkter: http://www.lallemandbrewing.com/products/brewing-yeast/
Rehydrering: http://www.lallemandbrewing.com/wp-content/uploads/2017/09/Rehydration-Ales.pdf
Merk: I dokumentet om rehydrering omtales dette som avgjørende ("Crucial"). 

            Anbefalt pr hektoliter Omregnet pr 25/l
ALE-gjær Anbefalt tmp Attenuation Flocc. Alc.tol. gram/pk min. g/hl max. g/hl min. g/25l max. g/25l 
Abbaye Belgian Ale 17 - 23C High Med/High 14% ABV 11.0 50 100 12.5 25,0
Belle Saison 15 - 35C High Low 15% ABV  11.0 50 100 12.5 25,0
BRY-97 15 - 22C Med/High High 13% ABV  11.0 50 100 12.5 25,0
London ESB 18 - 22C Medium Low 12% ABV  11.0 50 100 12.5 25,0
Munich Wheat beer 17 - 22C Med/High Low 12% ABV  11.0 50 100 12.5 25,0
Munich Classic Wheat 17 - 22C Med/High Low 9% ABV  11.0 50 100 12.5 25,0
Notingham 10 - 22C High High 14% ABV  11.0 50 100 12.5 25,0
Windsor 15 - 22C Medium Low 9% ABV  11.0 50 100 12.5 25,0
LalBrew New England 15 - 22C Med/High Medium 9% ABV  11.0 100 100 25.0 25,0

 

            Anbefalt pr hektoliter Omregnet pr 25/l
LAGER-gjær Anbefalt tmp Attenuation Flocc. Alc.tol. gram/pk min. g/hl max. g/hl min. g/25l max. g/25l 
Diamond Lager 10 - 15C High High 13% ABV 11,0 100 200 25,0 50,0


Mangrove Jack's

Produkter: https://mangrovejacks.com/collections/craft-series-yeasts
Dokumentasjon: https://cdn.shopify.com/s/files/1/0195/8620/files/72539_V3_MJ_CS_Yeast_Bk_WEB.pdf
Rehydrering: Se side 3 i dokument over. Rehydrering er anbefalt, men ikke påkrevet.  

                Omregnet pr 25/l
      1=lav/5=høy   OG =< 1.050 OG > 1.050 OG =< 1.050 OG > 1.050
ALE-gjær Anbefalt tmp Attenuation Flocc. Alc.tol. gram/pk Min g/23l  Anb. g/23l Min g/25l Anb. g/25l
M20 Bavarian Wheat 18 - 30C 70 - 75% 2 ikke oppgitt 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M47 Belgian Abbey 18 - 25C 73 - 77% 4 8% ABV 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M41 Belgian Ale 18 - 28C 82 - 88% 3 ikke oppgitt 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M31 Belgian Tripel 18 - 28C 82 - 88% 3 ikke oppgitt 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M21 Belgian Wit 18 - 25C 70 - 75% 2 ikke oppgitt 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M15 Empire Ale 18 - 22C 70 - 75% 4 ikke oppgitt 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M29 French Saison 26 - 32C 85 - 90% 3 14% ABV 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M36 Liberty Bell Ale 18 - 23C 74 - 78% 4 ikke oppgitt 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M42 New World Str. Ale 16 - 22C 77 - 82% 5 ikke oppgitt 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M44 US West Coast 18 - 23C 77 - 85% 4 ikke oppgitt 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M02 Cider 12 - 28C 95 - 100% 5 12% ABV 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7

 

                Omregnet pr 25/l
            Tmp > 14C Tmp =< 14C Tmp > 14C Tmp =< 14C
LAGER-gjær Anbefalt tmp Attenuation Flocc. Alc.tol. gram/pk Min g/23l  Anb. g/23l Min g/25l Anb. g/25l
M76 Bavarian Lager 8 - 14C 75 - 80% 3 ikke oppgitt 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M84 Bohemian Lager 10 - 15C 72 - 76% 4 8% ABV 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7
M54 Californian Lager 18 - 20C 77 - 82% 4 8,5% ABV 10,0 10,0 20,0 10,9 21,7

 

                Omregnet pr 25/l
            OG =< 1.100 OG > 1.100 OG =< 1.100 OG > 1.100
MJØD-gjær Anbefalt tmp Attenuation Flocc. Alc.tol. gram/pk Min g/23l  Anb. g/23l Min g/25l Anb. g/25l
M05 Mead 15 - 30C 95 - 100% 4 18% ABV 10,0  10,0 20,0 10,9 21,7

 

I tillegg oppgir Mangrove Jack's følgende om gjærings- og modnings-tid:

  Anbefalt gjærings-tid Anbefalt modnings-tid
Ale 1-2 uker 2-3 uker
Strong Ales 2 uker 2 uker, lengre hvis OG > 1.050
Lager ca 3 uker 5-7 uker
Bav. Wheat 1-2 uker 1-2 uker
Cider 1 uke 1-2 uker
Mead 2-4 uker ikke nødv, men blir bedre med modning
Les mer...
13.07.2016

Ut på tur i sommer ?

Har du allerede brygget sommerølet klart ?
Kanskje med et hint av friske frukter, syrlige bær, friskt bitterpreg eller noe annet spennende.
Ølbrygging.no hjelper deg slik at du får med deg ditt hjemmebrygget favoritt øl på tur!


Tenk deg din egen tappekran på hytta, i teltet eller bobilen! Eller kanskje når båten har slått anker – en iskald, hjemmebrygget sommerøl på båten. Mmmmm.
Våre forskjellige ”ut på tur kitt” gjør dette mulig!

Velg mellom disse alternativene:

10 Liters fat med fatkobling og kran

Ut på tur KIT

Fatkobling med plastikkran og pumpe

 

Les mer...
08.04.2016

Dobbeltmesking

 

Hvordan dobbeltmeske med Beer Brew 30?

En tar ca halvparten av malten og mesker og vasker ut på vanlig vis med denne, uten å helle vann over på slutten når meskekaret er hevet opp.
Deretter tar du ut den mesken som er i silkaret og fyller den opp med resten av malten.
Bruk da den vørteren som er i BB30 som vann for denne nye mesken.
Pass på å ha riktig temperatur slik at du mesker inn med riktig mesketemperatur.
Når denne har mesket ferdig og sirkuleringen er over så heiser du silkret opp og lar den renne fra seg. Hell så over resten av vannet gjennom mesken i silkaret til du har så mye vørter du skal ha.

Les mer...
14.08.2015

Har du gamle, uåpnede øl-sett fra olbrygging.no?

Vi ønsker å bekrefte (eller avkrefte) holdbarhet (i forhold til smak og utbytte) for øl-sett med skallknust malt som olbrygging.no produserer og selger. 01.07.15 la vi ut informasjon om holdbarhet mottatt fra en av våre leverandører.

 

Dersom du er i besittelse av et eller flere av våre øl-sett tilbyr vi 2-for-1 i innbytte for sett eldre enn 6 måneder, 3-for-1 dersom eldre enn 12 måneder. Dvs at vi sender deg 2 eller 3 valgfrie øl-sett for hvert sett du sender oss. Settet må være uåpnet, og alder må kunne dokumenteres, for eksempel med henvisning til ordrenummer. Det er også ønskelig med beskrivelse av hvordan øl-settet er oppbevart (temperatur, lys ol). Dersom du har et åpnet sett eller et sett med hull i posen kan også dette være interessant, men vi må gjøre en vurdering i hvert enkelt tilfelle.

 

Vi er på jakt etter ca 10 øl-sett, og jo eldre jo bedre. Vi forbeholder oss retten til å velge ut hvilke sett vi tar i mot da vi ønsker noe spredning i alder og ulike typer øl-sett.

 

Når vi mottar gamle øl-sett vil vi brygge med disse, samtidig som vi brygger en batch med et nytt øl-sett av samme type. Deretter vil Norbrygg-dommere utføre en anonymisert test og resultatene av disse vil bli publisert.

 

Vennligst kontakt post@olbrygging.no og start emnet med «Gammelt øl-sett». Fortell oss hva du har, når kjøpt m/ dokumentasjon, informasjon om oppbevaring samt hva du ønsker i bytt. Adresse er også fint. Vi sender en returlapp til deg når vi har vurdert hvilke øl-sett vi ønsker.

 

Oppdatering!

Nå har vi mottatt en god del henvendelser fra hjemmebryggere med gamle øl-sett og har valgt ut noen som er tilskrevet. Vi har derfor ikke behov for flere i denne omgangen. Nå gjenstår bare innsamling, brygging, testing og sammenstilling av resultatene. Mer info kommer når sluttresultatet foreligger.

 

Les mer...
07.08.2015

Ale og Lager

Har du lyst til å begynne å brygge selv?

Når du prøver å finne ut hvilken øltype du vil velge, bør du vite at av våre ølsett kan du velge mellom "lager" og "ale" øl.

Lager øl er det vi kaller undergjæret og skal gjære på lav temperatur(8-12 grader). Denne type øl har en renere smak, men med litt ettersmak av sulfid, som du kjenner igjen i vanlig pils.

Ale ølene er overgjæret og kan gjære i romtemperatur(18-24 grader), og har ikke noe sulfudsmak, men det er ofte mer humle- og fruktsmak i disse.

 

Les mer...
23.07.2015

Lagerutsalg

Siden vi er et lager med lagerutsalg, har vi mest netthandel og betaling over nett. Vi vil gjerne slippe å håndere kontanter i butikken også, og setter pris på at du betaler med kort når du kommer innom:) På forhånd takk!

Les mer...
01.07.2015

Hvor lenge kan knust malt lagres?

Vi får stadig spørsmål om hvor lenge knust malt er holdbar. Alle vet at uknust malt har lang holdbarhet, men hvordan er det med malten når den er knust?
Vi spurte vår leverandør av malt om dette (Claes Fuglsang) og han svarer som følger (på dansk):

"Teoretisk kan det holde sig ubegrænset, men det er som en pose mel som du har i skabet. Ville du bruge den efter 5 år?

Det næste er at det trækker fugt når det er formalet, da overfladen bliver større, og jeg vil tro det vil langsomt optage fugt til det rammer omkring 12-14 %, og så falder udbyttet i bryghuset jo, vi leverer jo normalt med omkring 4 % vand i malten.

Det er ikke at det vil rådne, men altså falde i udbytte.

Jeg vil nok sige anbefalet brug indenfor et år, max to år."

Nå leverer jo vi ølsettene våre i tette plastposer slik at det vil forhindre fuktopptak. Men uansett så vil jo 1 til 2 års holdbarhet være godt tilstrekkelig for de fleste.

 

Les mer...
22.04.2015

Brød og knekkebrød på mesk

 

Brød med mesk

Brødoppskrift med ølkorn ( mesk ) gir ett brød:

  • 2,5 dl vørterøl
  • 5 dl utvasket mesk (ølkorn)
  • 1,5 dl grovt rugmel
  • 6 dl fullkorn hvetemel (eller siktet hvetemel om du ønsker et finere brød)
  • 2 ts honning
  • 1 ts salt
  • 1/2 pakke fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær

Varm vørterølet til 37 gr.C og rør ut gjæren. Bland inn  honning, salt og mel og sett til heving på et lunt sted i minimum en halv time. Slå deigen sammen og form den slik du vil ha brødet (rundt, avlangt eller i form).

Sett brødet til etterheving i nok en time. Stekes på 200C i ca 45 minutter. Avkjøles på rist under klede.

Jeg synes dette ble et kraftig og smaksrikt mørkt brød som passer godt  til ost, feks blåskimmer og brie. Utseendet matchet ikke smaken, det ble litt flatt.  Det ville nok blitt bedre med noe siktet hvetemel enn med bare fullkorn hvete som jeg brukte. (Det kan også ha noe med at jeg ikke er god på gjærbakst…)

 

Knekkebrød på mesk

Nok til to stekepanner med knekkebrød

4 dl mesk – jo mer malt sorter jo mer kompleks vil mesken være, og mer smakfull. Mesken bør være så tørr som mulig.
3 dl sammalt hvete
2 dl gresskarfrø
1 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 1/2 ts salt
1 ss havsalt
7 dl vann

Bland alt det tørre i en bolle. Tilsett så væsken og bland til det er en tykk røre.

Røren spres så jevnt utover på bakepapir på 2 stekeplater. Det er viktig at den er jevnt fordelt, slik at alt knekkebrødene blir jevne og deilig sprø. Strø så havsaltet jevnt over.

Rut dem opp med en kniv eller en pizzaslicers, før de settes i en forvarmet ovn på 160 grader i 1 time og 20 minutter. Det er en fordel om det er en varmluftsovn, men vanlig stekovn går også bra.
Om du steker begge platene samtidig, bør platene byttes halveis.

Avkjøles på rist før de brytes opp og legges i en tett pose for oppbevaring.

 

Les mer...
  • Om oss

    E-post: post@olbrygging.no

    Olbrygging.no holder til i Østerskogen 55, 4879 Grimstad.

    Åpningstider i butikken er:

    Mandag til onsdag 10-16 
    Torsdag  10-18
    Fredag  10-16
    Lørdag og søndag er det stengt.


    Telefon til butikken: 37407040

  • Facebook

  • Nyhetsbrev