Hvordan brygge Cider av ekstraktsett

Mange forbinder gjerne cider med "noe" laget av epler, men det finnes et bredt utvalg av cider-typer laget av ulike frukt og bær, og gjerne i kombinasjon for å få frem friske, fruktige smaker.
Om du er usikker på om øl er noe for deg anbefaler vi at du begynner med å lage en Cider. Det er svært enkelt å lage og krever ikke at du investere i dyre bryggemaskiner. Hos oss finner du det du trenger; både et bredt utvalg av Cider-sett av ekstrakt, samt startpakker for å komme i gang. 
Cider-sett basert på ekstrakt, dvs at råvarene er forberedt og kokt inn til en tykk sirup som skal røres ut i vann for deretter å gjære før cideren til slutt flaskes. 

Fremgangsmåten for å lage cider av ekstraktsett fra Mangrove Jack's:
se også HER.

 1. Desinfiser utstyret (gjæringsbøtte, lokk, røresleiv mv) før bruk.

 2. Kok opp 3 liter vann i en gryte.

 3. Åpne cidersett posen, ta ut innholdet fra den tørre siden og tøm sirupen i gryten med varmt vann, sammen med 1 kg dekstrose (druesukker).

 4. Rør rundt til alt har løst seg opp. NB! Normalt benyttes 1kg dekstrose, men sjekk produktbeskrivelsen for Cider-settet.

 5. Ha noen liter kaldt vann i gjæringskaret, deretter overfør innholdet fra gryten. Dette er spesielt viktig dersom man gjærer på PET (FermZilla).

 6. Etterfyll med vann til du har 23 liter i gjæringskaret og rør godt. Temperaturen i gjæringskaret bør være mellom 18 og 28°C. Tilsett gjæren og søtningsmiddelet og rør ut. Ikke tilsett Cider essensen nå, dersom cidersettet har dette inkludert, den skal i etter at gjæringen er ferdig. Juster mengden søtningsmiddel for å oppnå ønsket smak:

  • Tørr: ikke tilsett søtningsmiddel

  • Middels tørr: tilsett halvparten av søtningsmiddelet

  • Søt: tilsett alt søtningsmiddelet

 7. Fyll noe vann i gjærlåsen og fest den til lokket. Legg lokket på gjæringskaret slik at det er tett.

 8. La nå cideren stå å gjære ved romtemperatur, ca 20-25°C i minst 6 dager.

 9. Etter 6 dager, når aktiviteten i gjærlåsen har avtatt måler du SG (Specific Gravity) med et hydrometer. Resultat bør være maksimum et par poeng i fra målet til dette cider-settet, sjekk her: https://mangrovejacks.com/pages/sg-readings. Dersom SG fortsatt er for høy kan du la cideren gjære et par dager til før du leser av verdien igjen.

 10. Når gjæringen er avsluttet tilsettes Cider essensen og rør rundt med en desinfisert røresleiv. Legg på lokket og la cideren stå ytterligere 1 døgn for at gjæren skal legge seg på bunnen igjen.

 11. Rengjør og desinfiser flasker, benytt en desinfisert hevert eller annen flaskefyller til fylle flaskene med cideren.

 12. La det være 1-2 fingerbredder klaring til toppen av flasken. Tilsett 1 karboneringsdrops eller ca ½ teskje sukker i hver flaske.

 13. Forsegl flaskene med desinfiserte flaskekapsler. La flaskene stå ca 5 dager i romtemperatur før de sette kjølig for videre lagring.

 14. Cideren er klar til å drikkes når den har blitt kald, men den blir enda bedra om den får stå ytterligere 2 uker til modning.

Meld deg på nyhetsbrev

Motta råd og tips, nyheter og gode tilbud!